Pénz- és tőkepiac

Idegesség és ingadozás - Mi várható az olajpiacon?

Az olajárak május három hetében végbement barrelenkénti több mint 20 dolláros esése, amit az európai adóssággondok váltottak ki, csak aláhúzták azt a volatilitást, amely a piacon ment végbe azzal, hogy a pénzek az értékpapírokból az árupiacba áramlottak át.

Mindezek az aggodalmak, valamint az a probléma, hogy az Egyesült Államok történetében tapasztalt legnagyobb olajszennyeződés miként hat majd ki a mélytengeri olajfúrásra és a határidős olajszállításokra, minden bizonnyal kiemelt helyen szerepelnek a jövő héten Kuala Lumpurban megrendezendő Ázsiai Olaj- és Gázkonferencián.

Az értekezleten többek között olyan jelentős olajcégek vezetői vesznek részt, mint az ExxonMobil, a BP, a Total, és a ConocoPhillips. A befektetők idegességének hatására az olajár május 20-án a napközi kereskedelemben 26 százalékkal esett és barrelenként 64,24 dollár volt, míg május 3-án még éves csúcsot, 87,15 dollárt ért el. Pénteken az amerikai nyersolaj júliusi szállításra 32 centtel csökkent és 74,31 dollár volt – jelenti a Reuters.

A Reuters emlékeztet arra, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a következő öt évben nem várható a kutatási és fejlesztési beruházások jelentős növekedése, holott 2010-ben a kereslet globálisan 9-10 százalékkal nő a tavalyi évhez képest, bár még mindig 10 százalékkal elmarad a 2008évi csúcstól.

Az olajkereslet kilátásai távolról sem rózsásak. Az IEA a múlt héten azt közölte a Reuters-szel, hogy a globális kereslet növekedése várhatóan nem lesz olyan erőteljes, mint amilyet korábban vártak, az európai válság és annak esetleges szélesebb körű következményei miatt. A harmadik legnagyobb független olajkereskedő, a Trafigura pedig azt jelezte, hogy az európai adósságválság a legtöbb áru terén tőkekiáramlást idézett elő, s ezért a vártnál hosszabb időbe telhet, amíg az olaj iránti kereslet élénkülni fog. 

olajár Trafigura olaj nyersolaj konferencia Nemzetközi Energiaügynökség árupiac
Kapcsolódó cikkek