Pénz- és tőkepiac

Szigor lesz, de csak 12 év múlva

A Goldman Sachs Group Inc. és a Citigroup Inc. azok közé az amerikai bankok közé tartozik, amelyeknek 12 év áll a rendelkezésre ahhoz, hogy csökkentsék tulajdoni részesedésüket az úgynevezett házon belüli fedezeti alapokban, egy, a múlt héten megállapodott szabályozási átalakítás keretében.

Az úgy nevezett Volcker szabály korlátozza a bankok befektetéseit a saját fedezeti alapjaikba, a jogszabály 15 hónappal azt követően lép hatályba, hogy a vonatkozó törvény elfogadták. A bankoknak két év állna rendelkezésre ahhoz, hogy a jogszabálynak megfeleljenek, s potenciálisan további, egyenként hároméves hosszabbítás azt követően. Ezen felül további öt évet kérhetnek "nem likvid" típusú, például magántőke vagy ingatlan alapokra - vélte Lawrence Kaplan, a washingtoni Paul, Hastings, Janofsky and Walker LLP jogásza.

Így a bankoknak 2022-ig van lehetőségük az úgynevezett Volcker jogszabály teljes mértékű teljesítésére, ezzel pedig az Obama-kormány jelentős könnyítést nyújt a bankoknak az 1930-as évek óta nem látott pénzügyi szigorítás terén – írja a Bloomberg.

A volt Fed elnökről, a jelenleg Obama-elnök tanácsadójaként dolgozó, 82 éves Paul Volckerről elnevezett rendelkezés lényege, hogy csökkentse a pénzintézetek kockázatvállalási képességét és ezzel biztosítsa, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek az elmúlt két évben látott óriás banki mentőcsomagok. Az eredeti javaslat teljes mértékben tiltotta volna a bankok számára a fedezeti- és kockázati tőke alapokba történő befektetéseket, de a tárgyalások során a szabály szigora csökkent.

Így a pénzintézetek teljes vagyonuk akár 3 százalékát is elhelyezhetik ilyen alapokban. A Volcker-szabály egyúttal előírja, hogy a bankok sem tőkeinjekcióval, sem más módszerrel nem léphetnek közbe, ha saját befektetési alapjaik veszteségesekké válnak. A rendelkezést indokolja, hogy például a Citigroup 2007 és 2009 között több mint 3 milliárd dollárt veszített "strukturált befektetési eszközökön".

Obama Goldman Sachs Citigroup fedezeti alap befektetési alap volcker-szabály paul volcker pénzügyi reform
Kapcsolódó cikkek