Pénz- és tőkepiac

A hitelminősítők már önmagukban sem bíznak

Megtiltotta a három nagy ügynökség, hogy hivatkozzanak rájuk, mert a saját ítéletükben sem bíznak. A hitelminősítők már a saját ítéletükben sem bíznak.

A három globális ügynökség, a Moody’s, a Fitch és az S&P megtiltotta, hogy hivatalos szakvéleményként idézzék minősítésüket az értékpapír-kibocsátásoknál. A cégek így reagáltak a Barack Obama amerikai elnök által a múlt szerdán aláírt pénzügyi reformcsomagra, amely lehetővé teszi a hitelminősítők felelősségre vonását, ha téves értékelésükkel kárt okoznának.

Mindeddig a három nagy minősítései jogilag szabad „véleménynyilvánításoknak” számítottak, vagyis csupán egy alkotmányos jog gyakorlásának. Az új szabályozás értelmében azonban immár hivatalosan is „szakértőknek” számítanak, vagyis besorolásaikért felelősséggel tartoznak. Ráadásul az új pénzpiaci törvénycsomag ezen része – más rendelkezéseitől eltérően – az elnöki aláírással azonnal hatályba is lép. A három ügynökség erre reagálva megtiltotta ügyfeleinek, hogy a kibocsátani kívánt értékpapír általuk kiadott minősítésére hivatkozzanak.

A lépés ugyanakkor komoly fennakadást idézett elő az USA értékpapírpiacán, mivel a tőzsdefelügyelet (SEC) sok esetben csak úgy hajlandó regisztrálni egy új terméket, ha a három minősítő valamelyike értékelte már a megbízhatóságát. Ez komoly csapást jelenthet a jelzálog-, autó- és diákhitelek 1400 milliárd dolláros piaca számára. A kötvénnyel vagy hitellel fedezett értékpapírok (ABS) esetében például gyakorlatilag nullára csökkent a múlt héten a kibocsátások volumene, miközben a megelőző héten még 3 milliárd dollár értékben hajtottak végre ilyen tranzakciót.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Obama értékpapírpiac tőzsdefelügyelet hitelminősítő Moody's reform S&P sec ABS
Kapcsolódó cikkek