Pénz- és tőkepiac

Zuhanásba kezdett a forint

Nagyot esett a forint árfolyama térségbeli devizák kíséretében a hét végén.

Hétfőn reggel röviddel hét óra előtt az eurót 288,98 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi kereskedelemben az előző esti 286,82 forint után. Péntek délután még 282 forintnál, péntek reggel 280 forintnál, a hét közepén pedig 278 forintnál járt az árfolyam. A forint 6,80 százalékkal gyengébb év eleji árfolyamánál.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Az eurót hétfőn reggel 1,2902 dolláron jegyezték a nemzetközi deviza kereskedelemben, szinte megegyező árfolyamon a vasárnap esti 1,2905 dollárral. Pénteken az euró jegyzése az 1,30 dolláros küszöböt is érintette. Az euró 9,88 százalékkal gyengébb év eleji árfolyamánál.

A lengyel zloty 4,1475-es euró jegyzésen állt hétfőn reggel a vasárnap esti 4,1235 után. A cseh korona jegyese 25,4240 az előző esti 25,4320-as euró jegyzés után. Pénteken a zloty 4,10-es, a cseh korona 25,40-es euró jegyzés környékén mozgott.

Kereskedők szerint az IMF és az EU küldöttségének távozása Magyarországról a hitelcsomag felülvizsgálatának lezárása nélkül gyakorlatilag eltávolítja a nemzetközi védőhálót az ingatag lábakon álló magyar gazdaság alól, valamint a deviza- és kötvénypiaci megrázkódtatás veszélyét hordozza magában. A tárgyaló küldöttség távozása figyelmeztetésül szolgál az összes európai ország számára, hogy az IMF és az EU nem tolerálja az eltérést a költségvetési hiány csökkentésének megállapodott célszámaitól.

"Meglepő, hogy az IMF ilyen kemény álláspontot vett fel" - Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemzője. "Ez potenciálisan kockázatos stratégia lehet. A globális gazdasági fellendülés még meglehetősen törékenynek tűnik és az európai gazdaság általában is gondokkal küszködik." Az elemző szerint a befektetői reakció "csúnya lehet".

Elemzők a forint árfolyamának gyengülésére számítanak, ami átgyűrűzik a térségbeli országok devizáira is. A forint már a hét közepe óta gyengült a tárgyalásokon uralkodó nézetkülönbségekről megjelent hírek hatására.

Peter Attard Montalto, a Nomura pénzügyi csoport elemzője a Financial Timesnak azt mondta: nagyon ritkán fordul elő, hogy a tárgyalások így elakadjanak, mivel az egyes országok "általában nagyon igyekeznek azon, hogy e küldöttségek megelégedésére szolgáljanak". A szakértő szerint most erőteljesen negatív, kockázatoktól szabaduló, deviza-, részvény-, adósság- és kamatpiaci eladási hullámmal jellemzett időszak következik.

 

forint zuhan euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek