Pénz- és tőkepiac

Ez a mélypont - Nem tudni, merre mozdul a tőzsde

A tegnapi új lakás értékesítési adatok alapján nem csak maga a volumen van újabb mélyponton, hanem az ár is 6 és fél éves minimumra csökkent Amerikában.

Ráadásul a tartós fogyasztási cikkek megrendelésállománya szintén 1-2 éve nem látott mértékben esett vissza, ami egyértelműen most már sokadik jele annak, hogy a jenki gazdaság lejtőre került. A pénteken megjelenő felülvizsgált második negyedéves adat az első 2,4 százalékos számhoz képest a konszenzus szerint 1,4 százalékra módosulhat, míg az általában igen jó információkkal rendelkező Goldman Sachs 1,1 százalékot vár.

Innentől kezdve a reálgazdasági kilátások most már szinte teljes egészében Ázsián múlnak, az nyilvánvaló, hogy Amerika a zsugoródó lakossági hitelállomány, a szűkös tartalékok és kifutó stimulusok miatt elkezdett lassulni.

Azonban a piaci reakció más tészta. A mai amerikai kisbefektetői szentiment index több havi mélypontot tükröz, ami a pesszimizmiust illeti. Egy bika vagy sávos kereskedésű piacon ez egyértelműen lokális alját jelenti az árfolyamoknak, míg medve piacon akár pánik is eszkalálódhat, nagyon gyors eséssel. Ilyenkor azt lehet biztosan állítani, hogy mindkét irányban nagyon hevesen elmozdulhat a (akár pánikeladás, akár heves short-zárás következtében), tehát óvatosan a pozíció mérettel!

Ma reggel az ázsiai tőzsdék kicsit visszahoztak az elmúlt napok veszteségeiből abba a szalmaszálba kapaszkodva, hogy beavatkozik a japán jegybank a jen erősödése ellen. Ez eddig sem volt egy erős tényező, ha innen visszapattannak a piacok, az inkább lesz a túl mély pesszimizmus, semmint a jegybanki jen eladások következménye, ha pedig pánik esés jön, teljesen mindegy, mit csinál a központ bank.

új lakás értékesítés cashline short-zárás GDP kisbefektetői szentimet Goldman
Kapcsolódó cikkek