Pénz- és tőkepiac

Tőzsde: Nehéz hét vár a piacokra

Borúlátó hangulatban indul az utolsó nyári hét a tőzsdéken. Beigazolódhatnak a félelmek a világ legnagyobb gazdaságának lassulásáról, és a korábban ünnepi eseménynek számító cégházasságok sem lelkesítik a befektetőket.

A negyedéves vállalati jelentések szezonja gyakorlatilag véget ért, új impulzusokat így a makrogazdasági mutatók és a statisztikai jelentések mellett a felvásárlásokról szóló hírek adhatnak a kereskedésnek. Az utóbbi napokban két nagyszabású fúzió is formálódni kezdett; a BHP Billiton, a világ legnagyobb bányaipari vállalata szerdán bejelentette, hogy 39 milliárd dollárért felvásárolná a kanadai Potash-t, a világ legnagyobb műtrágyagyártóját, a mikroelektronikai alkatrészeket gyártó amerikai Intel pedig csütörtökön közölte, hogy közel 7 milliárd dollárért megveszi a számítógép-biztonságra szakosodott McAfee-t.

"Mindenki azt találgatja, hogy melyik cég lesz a következő felvásárlás célpontja. Ez a következő hetek nagy témája" - mondta Jud Pyle, a Peak 6 Investments elemzője. Most azonban a világméretű gazdasági válság előtti évekkel ellentétben inkább a fúziók negatív vonásait hangsúlyozzák a befektetők. "A felvásárlások legfőbb célja a költségcsökkentés, magyarul még több hely szűnik meg. Biztos, hogy jó dolog ez?" - jegyezte meg Joe Saluzzi, a Themis Trading szakértője.

A befektetők Amerikára figyelnek a héten. Nagy az aggodalom, hogy a világ vezető gazdasága a gigantikus tőkeinjekciók ellenére w-alakú pályára tévedhet, vagyis hamarosan ismét következhet. Eligazítást ezzel kapcsolatban leginkább pénteken kaphat a piac, amikor megjelenik az Egyesült Államok hazai össztermékének (GDP) második negyedévi alakulásáról szóló második becslés. A július végi első becslés szerint a növekedés üteme 2,4 százalékra lassult az első negyedévi 3,7 százalékról.

A legnagyobb gond a tartósan magas, 10 százalék körüli amely csupán azért mérséklődött némileg az utóbbi hónapokban, mert tömegesen vonultak ki a munkaerő-piacról a reményvesztett állástalanok, akik már nem hiszik, hogy valaha munkát találnak. Ugyanakkor egyre több az új álláskereső, a washingtoni munkaügyi minisztérium jelentései szerint két hete 6 hónapos csúcsra, egy hete pedig 9 hónapja a legmagasabbra, 500 ezerre emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők aránya. A statisztikai adatfolyam újabb állomása csütörtökön lesz, akkor jelenik meg a tárca legfrissebb jelentése.

Piacmozgató adat a Reuters hírügynökség és a Michigan állami egyetem közös felmérése az amerikai fogyasztói hangulat alakulásáról, mert az amerikai bő kétharmada a fogyasztói kiadásokból áll össze. Az augusztusi fogyasztói hangulatmutató pénteken jelenik meg.

A múlt héten gyengültek a vezető New York-i mutatók, az új adatok pedig valószínűleg nem oszlatják el a befektetők pesszimizmusát. "Összességében várhatóan nem lesznek elég erősek az adatok a trendfordulóhoz" - mondta az ARD német közszolgálati televíziónak Hans-Jörg Naumer, az Allianz Global Investor elemzője.

Erős New York nélkül Nyugat-Európa is gyenge - indokolják elemzők, hogy miért zárt például a frankfurti DAX-index pénteken alig valamivel a lélektani határnak számító 6 ezer pont felett, 6.005,16 ponton, amikor a német gazdaság a vártnál sokkal jobban teljesített a második negyedévben.

A nyugat-európai tőzsdék pénteken egy hónapja a leggyengébb szinten zártak, és várhatóan a jövő héten is az amerikai mozgásokat követik. Kedvező adatokra azonban lehet számítani; így például kedden a wiesbadeni statisztikai hivatal közli a részletes adatokat a német gazdaság második negyedévi alakulásáról, és a várakozások szerint megerősíti majd korábbi közlését, amely szerint az unió vezető nemzetgazdasága a német újraegyesítés óta eltel 20 évben éppen az idén április és június között növekedett a legnagyobb mértékben.

wiesbadeni statisztikai hivatal részvényárfolyamok tőzsdei árfolyamok
Kapcsolódó cikkek