Pénz- és tőkepiac

1939 óta a legjobb szeptemberre készül a piac

Az amerikai részvénypiac a negyedik héten is folytatta emelkedését. A múlt héten a Dow Jones +2.38%-ot, az S&P500 index +2.05%-ot, a NASDAQ pedig +2.83%-ot erősödött. Ezzel a teljesítménnyel a Dow Jones +8.4%-ot ért el eddig a hónapban, így úton van az 1939 óta elért legjobb szeptember eléréséhez.

Szerző: Tradenet Global

Az S&P 500 index mind a tíz szektora emelkedett a héten, a legerősebb a kiskereskedelmi ágazat volt +2.6%-os teljesítménnyel. A hónapban minden szektor pozitív hozamot tud felmutatni, a húzóerő a technológiai ágazat volt +13%-kal.

A piac fő ereje továbbra is a NASDAQ indexben összpontosul, melyet az Apple (AAPL) vezet. Az iPod gyártója 292.76 dollárnál új abszolút csúcsra került, minden nap új rekordot beállítva. A NASDAQ így szeptember eleje óta körülbelül 13%-ot száguldott.

Háromhónapnyi széles sávban oldalazó kereskedés után a múlt hét elején az S&P 500 index végre kitörte a sáv tetejét. A piac szeptember eleje óta már eleve a bikák irányítása alatt állt, mióta kitörte az utolsó zuhanó trendet. A héten a kereskedők azt próbálják megállapítani, hogy a kitörés érvényes és megbízható-e, és a vevők visszatérnek-e az első profit kivétek után. Az eddigi próbálkozásoknál a piac nem tudott tartósan kilépni az oldalazó trendből. Bár ez esetben a kitörés ígéretesen néz ki, mivel a profit kivét során az index a kitörési pontig tesztelt vissza csütörtökön, onnan pedig ismét felfelé indult. A következő céltartomány az 1180-1200 pont, ahol a következő ellenállási szint található.

Ezen a héten a Wall Street befektetői a portfolióik hozamának optimalizálására fognak törekedni, hogy a negyedévet lezárhassák. Emellett figyelnek a fontos gazdasági bejelentésekre is.

Kedden a fogyasztói bizalom szeptemberi adatai jelennek meg. Csütörtökön Ben Bernanke Fed-elnök beszéde hangzik el a szenátusi bankbizottság előtt, melyben az új pénzügyi szabályozásról mond véleményt. Az ISM gyártói index adatát pénteken tudhatjuk meg.

 

ISM S&P 500 Dow Jones technológiai ágazat Bernanke Wall Street tradenet Nasdaq
Kapcsolódó cikkek