Pénz- és tőkepiac

Az MNB "ellenjavaslatai" a devizahitelesek megsegítésére

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a Rogán Antal és Kósa Lajos által felvetett 8 ponthoz hasonló „megoldáscsomag” javaslatát. Az MNB javaslatai figyelembe veszik az üzleti környezet kiszámíthatóságát, nem rontják a bankok hitelezési hajlandóságát, így támogatják a magyar gazdaság fellendülését, áll a közleményben.

Az MNB már többször jelezte a bankok erőfölénnyel való visszaélésnek problémáját és kezelésének szükségességét. Az erőfölénnyel való visszaélés leginkább a hiteltermékek árazásában tapasztalhatjuk, ezért a jegybank úgy látja, hogy ezen a ponton szükséges beavatkozni.

A központi bank által kidolgozott javaslatcsomag felszólítja a kormányt, hogy alkosson jogszabályt, mely szerint a jövőben a fogyasztók kétféle hiteltermékből választhatnak, nem növelhető felárral, referenciakamathoz kötött vagy hosszabb kamatperiódusra rögzített kamatozású termék. A jegybank javasolja továbbá az új szabályok alkalmazását a fennálló hitelállományra is.

A devizahitelek törlesztési árfolyamával kapcsolatos problémák kezelésére jogszabály alkotását javasolja, mely kizárná a törlesztésnél alkalmazott árfolyamrés ügyfelek számára hátrányos szélesítését, korlátozza a marzs lehetséges mértékét, illetve lehetővé teszi a hitelek devizában történő törlesztését.

A Rogán Antal és Kósa Lajos által bemutatott 8 pontos javaslatcsomag azon részével mely a bankok erőfölényének megszüntetésével és a hiteltörlesztők fokozott védelmével a jegybank egyetért. Azonban az MNB véleménye szerint a csomag az ügyfél és a bank viszonyában nem a megfelelő ponton avatkoznak be, így a problémát valójában nem kezelik, sőt nem kívánt következményekkel járhatnak.

A jegybank álláspontja szerint a képviselői előterjesztés azon pontjai, melyek szerint a késedelmi kamat elengedésére, a hitelfutamidő egyoldalú meghosszabbítására és a „tiszta lapra” tett javaslatok (a banki követelésnek a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 100 százalékában való maximalizálás) kiszámíthatatlan piaci környezetet teremthetnek és nagyban ronthatják az adósok hitel-visszafizetési hajlandóságát.

A jegybank véleménye szerint összességében a 8 pontos javaslat csomag csupán látszólag védi az ügyfelek érdekeit, valójában azonban a hitelhez jutás megnehezülésén keresztül éppen a szándékolttal ellentétes hatást válthat ki.

devizahitel 8 pont Bank hitel MNB
Kapcsolódó cikkek