Pénz- és tőkepiac

A múlt hét azoknak kedvezett, akik előnyt kovácsoltak a kétheti emelkedésből

A részvénypiac tovább erősödik. Az elmúlt hét azoknak a kereskedőknek kedvezett, akik előnyt kovácsoltak a kétheti emelkedésből. A hét végére a Dow Jones +0.51%-ot erősödött, és megállapodott a fontos pszichológiai szintnek számító 11 ezer pont fölött. Az S&P500 index +0.95%-ot drágult a héten, és már csak 3.5%-nyira van az éves csúcstól. Az igazi hajtóerő azonban a NASDAQ volt, jelentős +2.78%-os erősödéssel került új éves csúcsra.

Szerző: Tradenet Global

A jelentési időszak teljes gőzzel dübörög, és ahogy várható is volt, a legtöbb cég erős jelentésekkel és az elemzők elvárásait túlteljesítő eredménnyel örvendezteti a piaci résztvevőket. Az Intel technológiai óriás és a JP Morgan erős jelentésekkel indították a hetet. A kereskedők oldaláról ez optimizmusra adhat okot, mivel bebizonyosodott, hogy a technológiai és a banki szektor is képes lehet jó híreket szolgáltatni a következő hetekben.

Érdekes módon pont ez a két szenvedett a gyenge kereslettől, az Intel –1%-ot, a JPM pedig –5.5%-ot esett. Ez tipikus „végy pletykára, adj el a hírre” eset. A befektetők jó hírekre számítottak, és mihelyst ezek a várakozások valóságosnak bizonyultak, a befektetők már csak a jól megérdemelt profitjaikat akarták zsebre tenni. Bár ez a szituáció némileg komplikáltabb, főleg a banki részvények szempontjából, melyeken jól elverték a port a héten, és –4.5%-os gyengülésre ítéltettek.

A jelzáloghitelek és azok újraütemezésének, illetve érvényesítésének kérdése még mindig napirenden van. A befektetőknek rá kellett jönniük, hogy az érvényesítéssel kapcsolatban a bankoknak komoly jogi nehézségeik vannak. Olyan szándékok is felmerültek, hogy az Egyesült Államoknak teljesen be kellene fagyasztania a jelzálogok érvényesítését és az ingatlanok árverezését.

A bankok úgy lépnek be a jelentési időszakba, hogy 70%-os profitemelkedésre számítanak részükről az elemzők a megelőző évi borzalmas eredmény után. Ameddig azonban a szektor fölött torlódó sötét felhők el nem oszlanak, a bankok részvényei valószínűleg gyengélkedni fognak, és nem csatlakoznak a részvények általános örömünnepéhez, mely a nyári oldalazó sávból való felfelé kitörést kíséri.

A banki ágazatban uralkodó gyászos hangulattal ellentétben a technológiai részvények örömünnepét nehéz volna elrontani. A Google volt a fő műsorszám a pénteki színpadon, 11%-kal emelkedve a 600 dolláros szint fölé – ezt a szintet pedig január óta nem sikerült elérnie. Ez tehát az a Google, amit mindannyian ismerünk, szeretünk és használunk.
A Google eredménye tehát szétoszlatott egy nagy adag bizonytalanságot, hogy vajon a cég képes lesz-e a keresőprogramja nyújtotta lehetőségeken túl is növekedni.

Bár az Apple csak hétfőn jelenti be harmadik negyedéves eredményét, a papír szerdán nyughatatlanul mozgolódott, és túllépte a 300 dolláros szintet is, és 315-ön zárt.

Érdemes kicsit közelebbről megvizsgálni a különbséget a pénteken 1.1%-ot emelkedő NASDAQ index és a –0.34%-ot gyengülő Dow Jones index között. Ez két külön történet.

A NASDAQ technológiai részvényekből áll, a Dow Jones azonban kevésbé technológia-orientált. A NASDAQ emelkedéséért a Google és az Apple felelős elsősorban. Egyszerű következményként belátható, hogy az Apple +2.6%-os és a Google +11%-os emelkedése adja a NASDAQ emelkedésének fő súlyát. Az Apple önmagában közel 20%-át teszi ki a NASDAQ indexnek, a Google pedig további 4%-ot jelent.

A Dow Jones szerencsétlenségére viszont ezen részvények egyike sem tartozik bele a Dow Jones ipari átlagba – sőt, inkább banki papírokkal terhelt, mint a JPM, a BAC, sőt a MS is, akik mind lefelé húzták és több, mint kétharmadáért felelősek a Dow pénteki eséséért.

Ez arra hívja fel a befektetők figyelmét, hogy a részvények kiválasztása igen fontos feladat, még olyan piacon is, melyet elsősorban a gazdasági adatok irányítanak.

Technikai szempontból nézve az S&P500 az elmúlt két hétben magasabbra került, miután kikerülve a nyári oldalazó sávból 1130 és 1150 pont között konszolidálódott, és világosan kivehető emelkedő trendbe került, miután július elején elérte éves mélypontját.

Minden gyengélkedés, amit a piac múlt héten mutatott, végül jó vételi lehetőségnek bizonyult. A részvények egyre feljebb emelkednek, és új csúcsokat keresnek. A múlt heti 1173 pontos célárunkat elértük. Most már nyitott az út az éves csúcs 1120 pontos értékének megostromlásához.

A medvék kihagyták a lehetőséget, hogy az indexet 1150 pont alá nyomják. Ameddig az árfolyam 115 pont fölött marad, a bikák maradnak nyeregben. Ilyen hosszú emelkedő időszak után azonban nem árt az óvatosság, és az önelégültség visszafogása a kereskedők részéről. Számos probléma gyűlt fel az utóbbi időben, a piac tehát bármikor előadhat egy gyors hátraarcot, és lemoshatja a játékosokat a színpadról.

A gyorsjelentési időszak teljes erőbedobással dübörög a héten. Az elemzők jó eredményeket várnak a bankoktól. A Citigroup hétfőn jelent, a Bank of America (BAC) és a Morgan Stanley (MS) kedden, a Wells Fargo (WFC) és a Goldman Sachs (GS) pedig szerdán. Az Intel és a Google erős eredményei jó kedvre derítették a befektetőket, mely remélhetőleg fennmarad, amíg a technológiai óriásokra várunk: az Apple (AAPL) és az IBM (IBM) hétfőn, az Amazon (AMZN) és a SanDisk (SNDK) csütörtökön jelent.

Az e heti gazdasági naptárban a legnagyobb figyelem a keddi új építési engedélyeknek és a szeptemberi megkezdett építkezéseknek szól. Mindkét mutatónál hanyatlásra számítanak a közgazdászok. A kormány a szeptemberi ipari termelési adatokat hétfőn teszi közzé. Szerdán a Fed a Bézs könyvet jelenteti meg, ami 12 amerikai kerületben méri a gazdasági aktivitást.

vállalat tradenet global tőzsde amerikai-piac részvénypiac
Kapcsolódó cikkek