Pénz- és tőkepiac

Rasszista "ragadozók" erősítették az ingatlanpiaci válságot az USA-ban

A Princeton két munkatársának friss felmérése szerint a szegregációt elősegítő viselkedés felerősítette az ingatlanpiac válságát az Egyesült Államokban.

Douglas Massey és Jacob Rugh a száz legnagyobb amerikai városi régiót vizsgálta meg az ingatlanhitelek bedőlése szempontjából. Eszerint a főként kisebbségi csoportok által lakott területeken a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó intézmények "ragadozó" jellegűek, vagyis magas költségeket és uzsorakamatot számítanak fel - tudósít a Reuters.

A sztenderd pénzintézetek gyakran megtagadják a szolgáltatásokat az ilyen, elmaradt, szegregált területek lakóitól. A magas költségen megszerzett hitelek viszont kedveznek a spekulánsoknak, akik ezeket kockázati szintjük szerint csoportosítva tovább értékesíthették a másodlagos hitelpiacon. Így tehát a jellemzően afroamerikaiak vagy spanyolajkúak által lakott régiókban magasabb a lakáshitelek bedőlésének kockázata, mint más régiókban.

A felmérés szerint a kisebbségi csoportok suprime jelzáloghiteleinek aránya 1993 és 2000 között 2-ről 18 százalékra emelkedett. A két kutató felhívja a figyelmet arra, hogy módosításra szorul a polgárjogokra vonatkozó törvény, hogy tiltható legyen a hitelfelvevők származás szerinti diszkriminációja.

 

kisebbségi subprime szegregáció jelzáloghitel hitel
Kapcsolódó cikkek