Pénz- és tőkepiac

A kereskedés felénél elfogyott a szufla

Ugyan a vártnál némileg jobb kiskereskedelmi adat és felvásárlási hírek támogatták egy ideig az amerikai tőzsdét, a kereskedés felénél elfogyott a szufla és délnek vették az irányt a tengerentúli piacok – jelenti a Cashline.

Az aggodalmak mögött továbbra is az euróövezet adósságproblémái (Írország növekvő csődkockázata), valamint Kína gazdaságpolitikai szigorításával kapcsolatos várakozások állnak.

A Caterpillar, a világ legnagyobb gépgyártója 1980 óta nem látott felvásárlást jelentett be: 7.6 milliárd dollárért, a piaci árhoz képest 32%-os prémiummal megveszi a Bucyrust, amellyel bányászati eszközkínálatát szeretné szélesíteni. A Bucyrus főleg a bányászatban, kitermelésben használatos szerszámokat, fúrópajzsokat, lapátok gyárt.

A vételár kiegyenlítése részben készpénzből, részben hitelből történik, valamint 2 milliárd értékű részvénykibocsátást tervez a menedzsment, ami a teljes részvényállomány 4%-nak felel meg, vagyis ennyivel hígul az állomány, csökken az egy részvényre jutó profit rövid távon.(Elméletben ennyivel kellene esni a részvényárnak, ha minden más változatlan). Hozzáadott értéket, mintegy 400-500 millió dolláros megtakarítást az üzlettől 2015-től vár a Caterpillar.
 
Mutatja a piacon uralkodó optimizmust, hogy nem csak a felvásárolt cég, a Bucyrus árfolyama emelkedett a felvásárlási prémiumnak megfelelően 32 százalékkal, hanem a Caterpillar részvényei a drágának számító akvizíció ellenére szintén szárnyaltak, igaz a nap végére elfáradtak. Az a kissé ellentmondásos jelenség, miszerint a felvásárlás bejelentése után mindkét cég részvénye emelkedik egy addig is szépen teljesítő piacon, csak a bikapiacok utolsó fázisára jellemző, amit 2007-ben tapasztalhattunk meg. 2007 második felében és 2008-ban pedig már tudjuk, hogy mi következett…

Caterpillar részvényár euróövezet részvénypiac Bucyrus piac
Kapcsolódó cikkek