Pénz- és tőkepiac

Banki betétakciók: vannak hét százalék feletti ajánlatok is

Az új forrásokra és az aktív számlahasználatra fizetnek magasabb extra kamatot a bankok a betétes ügyfeleiknek

Alábbhagyott a bankok betétgyűjtési kedve az elmúlt hónapokban. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a lakossági betétállomány szeptember végére 7150 milliárd forint körüli szintre zsugorodott, erre 2008 novembere óta nem volt példa. Ez azért is érdekes fejlemény, hiszen két esztendeje a válság hatására megemelt alapkamat és a forráshiánnyal küzdő hitelintézetek látványos betétakciói miatt ugrott a háztartások banki megtakarításainak állománya bőven 7000 milliárd forint fölé. Mostanra viszont a korábban két számjegyű kamatok drasztikusan lecsökkentek. A jegybank statisztikái szerint a lekötött betéteseknek be kell érniük 5 százalék alatti kamatokkal; egyedül azok járnak valamivel jobban, akik legalább egy évre a bank rendelkezésére bocsátják a pénzüket, ők átlagosan 5,61 százalékos kamat mellett tehetik ezt meg.

A piaci szereplők is elismerik, hogy a bankbetéteknél újabban népszerűbbé kezdenek válni az alternatív befektetések, például a befektetési alapok. Ennek ellenére is több helyen lehet találni most is betétakciókat, és a leggálánsabb ajánlatok akár 7 százalék fölötti kamatról szólnak, igaz, a kiemelt rátáért általában tennie is kell az ügyfélnek valamit. Ezek közé tartozik az Erste aktív betétje, amelynek prémiumkamata attól függ, milyen aktívan használja az ügyfél a bankszámláját és bankkártyáit. A lekötött betétek után a három hónapos futamidő leteltével 3+4,5, azaz 7,5 százalékos kamatot ad a bank, míg a féléves betétekre 3+4, azaz 7 százalékot. Ennek az a feltétele, hogy az ügyfél rendszeresen használja a bankszámláját: havi minimum 40 ezer forintot költsön bankkártyával, vagy csoportos beszedési megbízással fizesse közüzemi számláit minden hónapban. A kamatprémium-lehetőség a banknál az euróbetétekre is vonatkozik, amelyeknél 4 százalékos kamat érhető így el.

A bűvös 7-est az FHB-nál is számlaaktivitással érhetik el az ügyfelek. A hitelintézet a féléves és az egyéves lekötött betétekre fizeti ki ezt a kamatot, amelynek feltétele, hogy a betét futamideje alatt a futamidő hosszától függően meghatározott darabszámú külső átutalás érkezzen a kliens bankszámlájára, egyenként legalább 58 ezer forint értékben. A kamatprémium további feltétele, hogy a betét futamideje alatt az ügyfél vásároljon néhányszor a bankszámlához kapcsolódó bankkártyájával. Az elvárt vásárlások száma a futamidő hosszától függ.

Szintén prémiumkamattal operál a K&H Bank, de ezért mást kér az ügyfeleitől. Az úgynevezett prémium megtakarítási számlán 7,00 százalékot kamatozik a pénz abban az esetben, ha a vizsgált prémiumkamat-időszakban a számla napi egyenlege mindvégig elérte az 500 000 forintot. Ha ez nem történt meg, a 3 százalékos alapkamatot kapja a kliens. „Ez egy rugalmas befektetési forma, mert nem kell előre meghatározni a futamidőt, és a számla egyenlegéhez bármikor, bármennyit hozzátehet, sőt alapkamat-veszteség nélkül ki is vehet a számláról a tulajdonosa” – mondja Mészáros Tibor marketingigazgató.

Az UniCreditnél a friss pénzekre jár most a kiemelkedő kamat; a két hónapos egyszeri lekötésű akciós forintbetét kamata 7,70 százalék, a feltétele pedig az, hogy az ügyfél növelje a banknál lévő megtakarításainak összegét. Ha valaki egyébként e két hónap alatt mégsem tudja nélkülözni a pénzét, 5,70 százalékos kamattal vehet fel belőle, miközben a bent maradó pénz továbbra is a magasabb akciós kamattal gyarapodik tovább. Szintén az új forrásokra ad kiemelkedő, 7,2 százalékos kamatot most a Raiffeisen, ha az ügyfél hat hónapra leköti nála a pénzét.

Emellett magas kamat jár még a hitelintézetnél a kombinált megtakarítások betéti részére is. Az egyik tőkevédett befektetési alappal kombinált lekötésre például akár 7,5 százalékos kamatot is hajlandó megfizetni a hitelintézet.
Más bankoknál is vannak akciók, igaz, a 7 százalékot a legjobb ajánlatok kamata sem éri el. Az OTP Banknál a kamatot előre fizető betétnél az akciós éves ráta forintlekötések esetén 6,12 százalék, az úgynevezett bónusz betétnél prémiumokkal együtt 6 százalékos kamat érhető el. Máshol még szerényebbek most az akciók: a Budapest Banknál jelenleg a hároméves betét kamata a legmagasabb, fix 5,5 százalékos, a CIB Banknál az elektronikus betét akciós most, 5 százalékot fizet hat hónapos lekötés esetén.

euróbetét akciós ajánlat akció ajánlat bankok betét forinbetét kamat
Kapcsolódó cikkek