Pénz- és tőkepiac

Egy magyar 70 éve megjósolta a válságot

Melchior Palyi nevét bizonyára hamarosan megtanulják a közgazdászok. A szakember ugyanis egy a közelmúltban tett felfedezés szerint több mint hetven évvel ezelőtt megjósolta a 2008 óta tartó válság kirobbanását, de kritikáját az amerikai döntéshozók félresöpörték.

A történet 1936-ban kezdődött: Washington ekkor döntött úgy, hogy átalakítja a banki szabályozást és megköveteli a szövetségi fennhatóság alatt álló pénzintézetektől, hogy az általuk birtokolt értékpapírok befektetési minősítéssel rendelkezzenek, amelyet legalább két hitelminősítő igazol. Az új rendszer életbe léptetése előtt a Fed, és két gazdaságkutató szervezet végzett tanulmányokat a lehetséges hatásokról - írja a The Wall Street Journal.

Melchior Palyi a húszas évek óta a New Yorki Egyetemen tanított és a kezdetektől szkeptikusan állt a szabályozáshoz. A közgazdász úgy látta, hogy a jó minősítéssel rendelkező kötvények is ijesztő sebességgel veszítették el értéküket. A szakértő számításai szerint az a bank, amely követi a kormány által mutatott irányvonalat, kötvényállományának harmadát dobhatja szemébe. Palyi ezért azt állította, hogy még mindig hasznosabb lenne, ha egyáltalán nem követelnének hitelminősítői biztosítékokat a papírokra. A közgazdász megjósolta, hogy a felhalmozódó kockázatokat az érintettek másokra tolják majd át és a költségeket az adófizetőknek kell majd állniuk.

Palyi javaslatai azonban nem találtak meghallgatásra, a rendszert bevezették és azóta mintegy 150 törvény és rendelet született, amely előírja, hogy a biztosítók, nyugdíjalapok, és pénzpiaci alapok befektetési minősítésű kötvényeket vásároljanak. Egy 2007-ben végzett felmérés szerint az alapkezelők 76 százaléka egyáltalán nem vásárolna olyan kötvényt, amely nem üti meg a hitelminősítők által meghatározott szintet, annak ellenére, hogy csak kevesebb mint harmaduk véli úgy, hogy ez a megfelelő befektetési stratégia.

A jelenlegi amerikai gazdaságpolitika igyekszik csökkenteni a három nagy hitelminősítő; a Moody’s, a Standard & Poor’s és a Fitch befolyását a pénzügyi döntések kapcsán. Ennek részeként az amerikai pénzügyi felügyelet lehetővé teszi, hogy a hitelminősítők megrendelés nélkül is minősítsék a cégeket. A döntéshozók ezzel próbálják csökkenteni a kockázatot, amely abból a tényből ered, hogy a fent említett három cég díjazás ellenében minősíti a papírokat, vagyis az az érdeke, hogy jó osztályzatokat adjon. Ezzel párhuzamosan, az is deklaráltan igyekszik csökkenteni a minősítőktől való függést.

Melchior Palyi

Palyi 1892-ben született Magyarországon. A négy nyelven folyékonyan beszélő szakértő a húszas évek hiperinflációs időszaka alatt a német jegybank vezető tanácsadójaként segédkezett az újjáépítésben. 1933-ban, Hitler hatalomra jutásakor emigrált az Egyesült Államokba, ahol közgazdaságtant tanított 1970-ben bekövetkezet haláláig.

hitelminősítő pénzügyi felügyelet Palyi Standard & Poor’s Moody’s válság Fitch
Kapcsolódó cikkek