Pénz- és tőkepiac

Eladja tulajdonrészét az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) eladja a GIRO Zrt.-ben meglévő 7,3 százalékos tulajdonrészét. A jegybank közleményéből kiderül, hogy a továbbiakban csak olyan cégekben kíván tulajdonosi szerepet vállalni, amelyekben a tulajdonlás a jegybanki alapvető feladatok ellátását segíti vagy nélkülözhetetlen.

A kétszintű bankrendszer bevezetésével jelent meg az az igény, hogy a kor technikai színvonalán álló fizetési rendszer alakuljon ki, amelyben a hitelintézeti elszámoló ház a szolgáltatásait számítógépes informatikai és távközlési rendszerekkel nyújtja. A koncepció jegyében a GIRO-t 1988-ban alapította meg 11 hitelintézet, valamint a MNB. A cégnek jelenleg 27 részvényese van, a társaság jegyzett tőkéje 2,5 milliárd forint.

A jegybank hosszú távon csak olyan cégekben kíván tulajdonos lenni, amelyekben a tulajdonlás a jegybank alapvető feladatinak ellátásával összefügg vagy ahhoz nélkülözhetetlen. Ezért döntött az MNB a GIRO-ban lévő összességében 7,3 százalékos részesedésének értékesítése mellett. Az ajánlatok benyújtásának határideje 2010. december 14.

részvény eladás nemzeti bank tulajdonos Giro MNB pályázat jegybank
Kapcsolódó cikkek