Pénz- és tőkepiac

Sokaknak még mindig "szerencsejáték" pénzügyeik kezelése

Az elmúlt 20 év viszonylag kevés volt a kelet-európai lakosság pénzügyi kultúrájának nagymértékű növeléséhez. A válság azonban sokat segített a takarékoskodás előremozdításában, így ma már csökken a túlzott kockázatot vállaló ügyfelek száma. A KBC közleménye szerint hazánkban - a régióhoz hasonlóan - sok a "szerencsejátékos".

„A kockázatvállalási hajlandóság alapvetően nyugatról kelet felé, illetve északról a Balkán felé nő” – ad rövidösszefoglalót a regionális leányvállalatok bevonásával készült rövid felmérésről Tordai Péter, Magyarország egyik vezető internetes brókertársaságának, a KBC Equitasnak a vezérigazgatója. „S bár a visegrádi négyek lakosságának befektetői szokásai nagymértékben hasonlatosak egymáshoz, nyugat-európai szemmel még mindig sok a ’szerencsejátékos’ ezekben az országokban.”

Ezzel fordított arányban áll a lakosság befektetésre megtakarított pénze: nyugaton többet fektethetnének be az emberek, míg kelet felé haladva ez az összeg egyre mérsékeltebb. Így nem meglepő, hogy a kisbefektetők a kevésből gyorsan szeretnének pénzt „csinálni”, ennek megfelelően alig válogatnak az eszközökben: nem ritka az 50-100 szoros tőkeáttétel működő devizapiaci tranzakció, melynek során a befektető egy kisebb árfolyam elmozdulással a többszörösét kaphatja vissza, vagy akár veszítheti is el a befektetett összegének.

„A tapasztalat azt mutatja, hogy a nyugat-európai lakosság inkább gondolkodik valódi megtakarításban, mint extra hasznot hajtó, ám de kockázatosabb befektetésekben. Igaz ugyanakkor, hogy azok, akik egyszer már ’megégették’ magukat, azaz elveszítették szabad vagyonuk jelentős részét, óvatosabban közelítenek a tőzsdei befektetésekhez” – mondta Tordai Péter. „A magyar lakosság is hasonlóképpen reagált a válságot követően, a hitelfelvételek visszaestek, és ma már inkább a megtakarításokba áramlik a pénz.”

Jellemző a magyarországi kisbefektetőkre, hogy elsősorban a rendkívül alacsony díjakkal működő online brókereknél nyitnak számlát - akár néhány tízezer forinttal is -, és elsősorban a Budapesti Értéktőzsde nagyobb forgalmú papírjai között válogatnak. Nagyjából 50-100 ezer forint fölött már a befektetési alapokat is vásárolják, a milliós megtakarítással rendelkezők pedig az állampapírokkal is foglalkozni kezdenek.

„A kisbefektetők sok esetben érzelmi alapon közelítenek egy-egy részvényhez, ha az egyikben ’csalódnak’, úgy megpróbálnak egy másik részvényt keresni. Mivel azonban a magyar tőzsdén viszonylag kevés a likvid papír, sokaknak hamar elfogy a türelme, és vagy külföldi részvényeket kezd el vásárolni, vagy kockázatosabb befektetéseket keres” – teszi hozzá Tordai Péter. „Ilyenek például a devizabefektetések, amelyeken a befektetők többsége hamar ’elvérzik’”.

A tapasztalatok szerint azonban, és ez különösen igaz a válságot követő időszakban, egyre inkább előtérbe kerül a valódi megtakarítás és az öngondoskodás, és némiképp háttérbe szorulnak a rövidtávon meggazdagodni kívánó befektetők. A közelmúltban bevezetett, és a megtakarítást elősegítő termékek, mint a tbsz és nyesz szintén segítheti a lakosságot az előrelátásban, illetve a januártól esedékes adómérséklés is az öngondoskodás felé viheti el az embereket.

részvény likviditás öngondoskodás nyesz tőzsde hitel bróker befektetés KBC megtakarítás BÉT állampapír pénzügyi kultúra TBSZ
Kapcsolódó cikkek