Pénz- és tőkepiac

Kétheti mélyponton az euró

Az euró jegyzése hétfőn kétheti mélypontra csökkent, miután a múlt hét végén, pénteken Írország hitelképességét hét ponttal leminősítették.

Az eurót 0,2 százalékkal alacsonyabban jegyezték, és kurzusa 1,3161 dollár volt, miután előzőleg kétheti mélypontot 1,3125 dollárt ért el. Japán exportőrök is adtak el, eurót, aminek következtében az uniós közös valuta a japán valutával szemben is kétheti mélypontra 110,17 csökkent.

A Reuters szerint a piaci résztvevők közül sokan azzal számolnak, hogy az európai közös valuta az új évben továbbra is sérülékeny lesz, mivel a befektetők agresszívabb  megoldásokat várnak az európai vezetőktől a térség adóssággondjainak rendezésére. A kereskedők szerint az ír leminősítés óta a befektetők még érzékenyebbé váltak erre a problémakörre.

Mindazonáltal számos pénzügyi központban az aktivitás csökkent a közelgő ünnepekre tekintettel. A befektetők szerint számos kereskedő kénytelen lezárni euró pozícióit az ünnepek előtt. A dollárnak viszont támogatást nyújtott a koreai félszigeten hétfő reggel kialakult feszültség – vélte Tsutomu Soma, az Okasan Securities vezető menedzsere. Az euró relatív gyengülése tehát a dollárhoz képest is intenzívebbé vált.

Reuters - Világgazdaság Online-->

deviza pozíció Korea euró kereskedő árfolyam
Kapcsolódó cikkek