Pénz- és tőkepiac

Négy nap, négy nagyárverés

Kiváló festménykínálatból válogathatnak a gyűjtők a héten

A hazai festményaukciós piac meghatározó cégei – a Kieselbach Galéria távolmaradása miatt ez az Abigailt, a Belvedere Szalont, a MissionArtot és a Virág Judit Galériát jelenti – egyaránt az előttünk álló hét második felére időzítette téli árverését. Hasonlóan bőséges és fárasztó időszak lesz tehát ez a két nap a festménygyűjtők számára, mint az elmúlt hét volt a műtárgyak, ékszerek kedvelőinek.

Csütörtök este a MissionArt Galéria visz kalapács alá egy meglehetősen erős klasszikus modern képkínálatot. A 175 tétel közül 48 egyetlen, az elmúlt két évtized alatt felépült hazai magángyűjteményből származik. A két világháború közötti időszak, azon belül is elsősorban a Római Iskola körébe tartozó művészek festményeire lehet licitálni, de Ferenczy Noémi egyik legjelentősebb falikárpitja, a Virágos mező is kalapács alá kerül (89. tétel, induló ára 12 millió forint). A festmények közül Aba-Novák Vilmos A falu utcája című műve (126.) indul a legmagasabb, húszmillió forintos összegről.

Szombaton 15 órától Forró Tamás visz kalapács alá mintegy 140 képet és majdnem ugyanennyi ezüsttárgyat. A festmények között szerepel egy sokáig berlini gyűjteményben pihent Tihanyi Lajos-kép. Az 1930-as években készült, játékosan absztraháló Búvár 22. tételszámon, 15 millió forintról várja az ajánlatokat. Ennél egymillióval magasabb a kikiáltási ára Nemes Lampérth József többször reprodukált, legutóbb a Kieselbach Galéria 2006. téli aukcióján szerepelt Vasúti őrház című színes tusrajza (93.). Szőnyi István (Zebegény, 43., 9,5 millió), Egry József (Napba néző, 26., 12 millió) és Vaszary János (Matróz, 122., 7,5 millió) egy-egy jellegzetes művére is szert tehetünk a Szent István téren. A legnagyobb gyűjtői ritkaságot azonban talán a kínálatban szereplő két Paál László-tájkép jelenti. A 114. tételszámú Naplemente 22 millióról, a 39. számon szereplő Erdő szélén 14 millióról startol.

Szombat este Virág Judit várja a festménygyűjtőket az őszinél érezhetően sokkal erősebb anyaggal. A közel 200 tétel közül nyolcnak a kikiáltási ára meghaladja a tízmillió forintot. A legmagasabbra (20 millió) Derkovits Gyula Halászok című 1929-es kompozícióját (63.) tartja az aukciósház. Vaszary Jánostól a Hölgy rózsás kalapban (114., 16 millió) és a Rimini strand (70., 15 millió) egyaránt első vonalbeli alkotás, mint ahogy a tízmilliós kategóriában ritkán szereplő Basilides Barna Ádám és Éva című vászna (166.) sem véletlenül viseli a 15 milliós árcédulát. Ezenkívül Patkó Károly, Mednyánszky, Aba-Novák és Ligeti Antal egy-egy műve indul hét számjegyű összegről a Budapest Kongresszusi Központban.
Az Abigail vasárnap este, a Művészetek Palotájában árverez 237 művet.

Ez a cég büszkélkedhet a hét legmagasabb kikiáltási árú festményével: Patkó Károly Subiaco című 1931-es olajtempera táblaképéért (72.) 24 millió a minimális licit. Ha tehát a legmagasabb induló árat nézzük, akkor két cégnek is sikerült megelőznie Virág Juditot – a kiemelkedő értékű tételek számát illetően viszont egyedül az Abigail tudta elérni a nagy vetélytársat. Tízmillió forintos vagy a feletti árról indul Egry József egy pasztellje (113., 15 millió), Batthyány Gyula női csoportképe (119., 12 millió), Aba-Novák Vilmos életképe (154., 12 millió), Tihanyi Lajos trencséni látképe (159., 20 millió), idősebb Markó Károly bibliai jelenete (202., 16 millió), továbbá Mednyánszky László és Csernus Tibor egy-egy műve (192. illetve 206., egyenként 10 millió).

műkincsek aukciósházak árverés galériűák
Kapcsolódó cikkek