Pénz- és tőkepiac

Tényleg ingyenesek a nullaforintos számlacsomagok?

Éves szinten akár 50-70 ezer forintba is kerülhet a rosszul megválasztott bankszámla - derült ki egy banki felmérésből.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a válság hatására tudatosabbá vált lakosságot napjainkban már nem csak érdekli, hogy melyik banknál, milyen kondíciókkal vehet fel hitelt, hanem az is, hogy hogyan tudják meglévő bankszámlájuk napi használatát költséghatékonyabbá tenni. A bankok ezt felismerve éles versenybe kezdtek a nulla forintos csomagokkal, amelyeknek az az előnye, hogy bizonyos feltétel mellett, számos szolgáltatást ingyenesen vehet igénybe a számlatulajdonos. Az ajánlatokat azonban érdemes összehasonlítani, mert a bankok különböző lehetőségeket kínálnak a számlahasználat olcsóbbá tételéhez.

Idehaza először, a 2008-as esztendőben a Citibank lépett piacra nulla forintos bankszámlacsomag ajánlattal. A konstrukciójuk egyedüliként ingyenes készpénzfelvételt biztosít korlátlan számban bármilyen hazai forint automatából, emellett nincs díja a bankfiókban történő készpénzfelvételnek valamint az elektronikus, telefonos,vagy személyes átutalásoknak sem. A piacon egyedülállóként két ingyenes tranzakciót tesz lehetővé havonta külföldi ATM-ből történő készpénzfelvétel esetén.

A nulla forintos számlacsomag díjmentes főkártyája mellé 3 ingyenes társkártya is jár, a díjmentesség pedig az éves, a kibocsátási és a bankkártya tiltásának díjára is vonatkozik. A számlacsomag feltétele havi 150ezer forint bankon kívülről érkező jóváírás, ami a bank őszi promócióján belül számlát nyitott ügyfelek esetén érkezhet két részletben, két forrásból is.

A Raiffeisen idén augusztusban lépett piacra DíjNullázó csomagjával. Ebben a csomagban díjmentesek az interneten keresztül megadott eseti forint átutalások,  a csoportos beszedési megbízások és az elektronikus csatornán indított állandó átutalások, továbbá a bank nem számít fel havi számlavezetési díjat sem, ha teljesül az ingyenességhez szükséges feltétel, vagyis havi 120 ezer forint rendszeres, bankon kívülről érkező átutalás jóváírása (akár két részletben). Ugyancsak díjmentes belföldön a saját ATM-ből történő készpénzfelvét, korlátlan számban.

Az Unicredit ingyenes csomagjának ugyancsak feltétele a havi rendszeres jóváírás, - ez esetben 150 ezer forint - ami ha nem teljesül, akkor a számlavezetés is pénzbe kerül. Ingyenes azonban az eseti és állandó forintátutalás, a csoportos díjbeszedési megbízás, és két alkalommal az idegen ATM-ből történő készpénzfelvétel is. 

 

számlacsomag UniCredit Citibank Raiffeisen betétek
Kapcsolódó cikkek