Pénz- és tőkepiac

Jobban törlesztünk a lazább BAR-listától?

A Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete úgy látja, kedvező hatással lehet a hiteltörlesztések fizetési arányaira, hogy a korábbi öt helyett már egy év után kikerülhet a Központi Hitelinformációs Rendszerből (KHR, BAR-lista) az, aki nem marad el a törlesztéssel.

A törlesztések aránya a kilakoltatási moratórium bevezetésével jelentősen romlott, szükség volt erre az ellenkezőleg ható intézkedésre. A KHR szigorának csökkenése ösztönözheti a tartozások kiegyenlítését – véli Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete elnöke.

A bankoknak szerinte nem jelent érdeksérelmet a változás, mert az elmúlt időszakban módosult szabályozással többször nehezedett a hitelhez jutás, ezzel a kihelyezés is. A KHR - korábban BAR - lista a lejárt tartozással rendelkezőkről továbbra is korlátlan ideig tartalmaz információt, ami gyakorlatilag ellehetetleníti azok hitelhez jutását, illetve megfelelő adatokat biztosít a bankok biztonságos hitelezéséhez.

Ezért a rendszerből kikerülők ismételt hitelezése  a jelenlegi szabályozás és a bankok felhalmozott tapasztalatai alapján jelentősen alacsonyabb kockázatot jelent. Akik kiegyenlítették teljes tartozásukat, eddig is indokolatlanul maradtak további öt évig a rendszerben, mert a tartozásmentesítés igazolta, hogy korábbi fizetési nehézségeik rendeződtek, ezért további korlátozásuk indokolatlanul hátrányos lenne számukra és a piac számára.

A Bankszövetség viszont éppen ellenkezőleg ítéli meg a helyzetet: Müller János, a szervezet szakértője úgy látja, a jó adósok fizetik majd meg a KHR enyhítésének árát, hiszen a bankok számára ezzel a módosítással növekedett a hitelkihelyezés kockázata, ez pedig a költségeken is látszik majd.

Mint arról beszámoltunk , hamarosan megfogyatkozik a KHR "feketelistáján" nyilvántartott lakossági hiteladósok száma, egy decemberi törvénymódosítás nyomán ugyanis a korábbi öt év helyett csak egy évig lehet megőrizni az adataikat. A lakossági "feketelistás" nyilvántartásba azok kerülnek be, akik legalább a (2010-ben 73 500, 2011-ben 78 000 forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével folyamatosan, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a lakossági listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el.

Az adatokat eddig a mulasztás megszűnését követően öt évig kellett nyilvántartani. Az idei évtől változott a szabályozás: a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozásnak ezután az adatszolgáltatással kapcsolatos szerződésből eredő késedelmes tartozás teljesítése esetén, a teljesítéstől számított egy év elteltével haladéktalanul, és vissza nem állítható módon törölnie kell a KHR-ből az információkat. Azoknak az adatait, akiknek az adósságát leírták, továbbra is öt évig kell megőrizni

KHR Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete törlesztés bankszövetség hitelinformációs rendszer BAR-lista
Kapcsolódó cikkek