Pénz- és tőkepiac

Lehet reálhozam a kasszáknál

AZ OTP magánnyugdíjpénztár portfólióinak a teljesítménye volt tavaly a legjobb

Minden bizonnyal fölötti hozamot ért el a magán-nyugdíjpénztári alapok szinte mindegyike 2010-ben – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján is közzétett árfolyamadatokból. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a novemberi infláció 4,2 százalékos volt, ha decemberben nem volt ehhez képes lényeges elmozdulás, akkor az 54 pénztár közül csak egynek a teljesítménye múlta alul a pénzromlás ütemét.

Ami a növekedési alapokat illeti – ezekben van a tagok vagyonának több mint háromnegyede –, a legjobban az OTP, az ING és a Dimenzió magánnyugdíjpénztár ügyfelei jártak az idén. Az OTP portfóliója több mint 13,5 százalékos hozamot ért el, az ING-é és a Dimenzióé pedig megközelítette a 13 százalékot. Ez azért is figyelemre méltó , mivel a vizsgált időszakban a BUX index csak néhány ezrelékkel nőtt, az állampapírok árfolyamát mérő MAX Composite csak 6,46, a hosszú állampapírok árfolyamát követő MAX pedig 6,33 százalékot emelkedett.

Az állampapírindexeket tavaly a növekedési portfóliók zöme megverte, sőt a 18 alapból nyolcnak két számjegyű lett a hozama. A teljesítmények között nagy a szórás; a kategóriában az utolsó a Quaestor növekedési portfóliója, miután mindössze 3,65 százalékot szedett magára. Tavalyelőtt éppen ez az alap lett a legjobb 34 százalék fölötti hozammal. Kétéves összevetésben persze így a Quaestor is a jobbak közé tartozik, és a magán-nyugdíjpénztári portfóliók teljesítményét csak hosszú távon érdemes vizsgálni.

A kiegyensúlyozott alapoknál is az OTP–ING–Dimenzió trió viszi a prímet. Az OTP Magánnyugdíjpénztárnál a közepesen kockázatos alap hozama is meghaladta tavaly a 10 százalékot, a másik két, dobogós kassza 9,7 százalékos nyereséget ért el. Ebben a kategóriában négy alap volt, amelyik nem tudta megverni az állampapírokat, a várható infláció alatt pedig csak egyetlen portfólió, az Évgyűrűk teljesített, amelynek kiegyensúlyozott alapja 4,7 százalékos hozamot produkált. A legkisebb vagyont kezelő és főleg állampapírokba befektető klasszikus alapok hozama alacsonyabb lett a kockázatosabb eszközöket választó portfóliókénál. Ebben a kategóriában az MKB vezet 7,86 százalékos hozammal a Postás és az ING előtt. A klasszikus alapoknál is az Évgyűrűk lett a sereghajtó 4,22 százalékos hozammal.

A pénztárak közül hét olyan volt, amelyiknek mindhárom alapja megverte az állampapírhozamokat: az OTP, az ING, a Dimenzió, a Postás, a Honvéd, az MKB és a Villamosenergia-ipari Társaságoké. Kimondottan rosszul ment viszont az év az Erstének és az Évgyűrűknek, ez a két kassza ugyanis mindhárom kategóriában az utolsó három hely valamelyikén végzett, így 2010-ben nem vagy legfeljebb csekély mennyiségben tudott reálhozamot produkálni. 

hozam nyugdíjkérdés nyugdíjpénztárak befektetés magánkasszák
Kapcsolódó cikkek