Pénz- és tőkepiac

Már váltják a frankhiteleket - Részletek

A CIB Banknál már több mint kétezer ügyfél kezdeményezte svájcifrank-alapú hitelének euró- vagy forintalapúra módosítását, közülük legalább 1200 kérelmét már el is fogadták – tájékoztatta a Világgazdaságot a hitelintézet.

Más bankoknál viszont alig vagy egyáltalán nem találkoztak ilyen igényekkel. Akad, ahol eddig is lehetett euróalapúra váltani a frankhiteleket, de valamennyi válaszoló hitelintézet vizsgálja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által javasolt megoldást.

A CIB Banknál 2009. óta lehet a svájcifrank-alapú hiteleket euró- vagy forintalapúra váltani. A hitelintézet korábban kedvezményes árfolyamot, 2010 ősze óta pedig deviza-középárfolyamot alkalmaz. A bank átváltás előtt olyan egyedi szempontok figyelembevételét ajánlja, mint például a franknak a hitelfolyósításkori árfolyama, az ügyfél várakozásai, esetleg euróban kapott jövedelme. 2009 áprilisa óta már több mint 6100 ügyfél kezdeményezte hitelének módosítását közülük több mint 4200 kérelmét már el is fogadták. A kezdeményezett és a már elfogadott ügyleteknél is az esetek 30 százalékában devizanemváltással is párosult az átmeneti könnyített törlesztési időszakra vonatkozó igény.

Az OTP Banknál is lehetséges a frankhitelek forint- és euróalapúra váltása. A hitelintézet a lakáshitelek átalakításánál nem érvényesít árfolyam-különbözetet, vagyis középárfolyamot használ. Tapasztalataik szerint az átváltások eddig nem voltak jellemzők, és az ügyfelek nagyon kis része élt ezzel a lehetőséggel.

A K&H Banknál is van lehetőség a frankhitelek euró- és forintalapúra váltására. Jelenleg 5 ezer forint a módosítási kérelem és 10 ezer a szerződésmódosítás díja. Ezenkívül még a közjegyzői és a földhivatali eljárás díját is ki kell fizetni. A hitelintézet arról nem számolt be lapunknak, hányan éltek ezzel a lehetőséggel, illetve mekkora az igény iránta.

A Sopron Banknál a svájci frankban és euróban jegyzett hiteleket forintalapúakra lehet átváltani, ha az adós megfelel a konvertálást követő, forintban kifejezett hitelösszeg által igényelt hitelvizsgálati feltételeknek – tájékoztatta a Világgazdaságot Szabó Ilona vezérigazgató-helyettes. A devizanemváltás díja a hitelösszeg 0,5 százaléka, amelyet svájcifrank-alapú kölcsön forintalapúra történő váltásakor elengednek. Ez a lehetőség visszavonásáig érvényes. A lakáscélú jelzáloghiteleknél a bank által hivatalosan közzétett banki középárfolyamot, nem lakáscélú hiteleknél pedig a középárfolyamnál 1,5 forinttal magasabb árfolyamot alkalmaznak. A bank ügyfelei eddig elenyésző számban váltották át svájcifrank-alapú hiteleiket forintalapúakká. A hitelintézet egyelőre csak vizsgálja a svájci frankos hitelek euróalapúra váltásának lehetséges feltételeit.

Jelenleg csak forintalapúra lehet váltani a svájcifrank-alapú hiteleket a Budapest Banknál, euróalapúra viszont nem. Ez utóbbi lehetőséget – a pénzügyi felügyelet ajánlása alapján – még vizsgálják. Eddig még nem is találkoztak ilyen ügyféligénnyel, amit a jelenlegi árfolyamok tükrében nem tartanak meglepőnek. A forintra váltásért a bank nem számol fel semmilyen díjat, sőt lakáscélú hitelek esetén azt számlakonverziós deviza-középárfolyamon teljesíti. Azonban az ezzel járó közjegyzői okirat-módosítási és földhivatali bejegyzési díjakat az ügyfélnek kell állnia. GIJ

Nem árt az óvatosság

A svájcifrank-alapú hitelek euróalapúra váltásának előnye, hogy a törlesztőrészletek kiszámíthatóbbá válnak, ám nehéz megítélni, hogy a frank jelentős erősödése tartós vagy átmeneti jelenség-e. A jelenlegi magas árfolyamszinten történő átváltás a későbbiekben egyaránt bizonyulhat jó és rossz döntésnek.

Egy devizanemváltásról hozott döntéskor az árfolyam mellett a kamatvárakozások is fontosak. Bár most a svájci frank és az euró kamatai közel kerültek egymáshoz, a frank kamata általában jóval az euróé alatt szokott lenni. Ezért hosszabb távon valószínű, hogy a frank és az euró közti kamatkülönbözet visszatér az átlagos szintre. Ez pedig az euróra váltó ügyfelek számára magasabb kamatterhet eredményez majd. Emiatt az euróra váltott törlesztőrészletei bár minden bizonnyal kiszámíthatóbbak lesznek, nem feltétlenül jelentenek kisebb törlesztési terhet annál, mint ha valaki a svájcifrank-alapú hitelnél maradt volna.

Egy devizanemváltásról hozott döntéskor az árfolyam mellett a kamatvárakozások is fontosak. Bár most a svájci frank és az euró kamatai közel kerültek egymáshoz, a frank kamata általában jóval az euróé alatt szokott lenni. Ezért hosszabb távon valószínű, hogy a frank és az euró közti kamatkülönbözet visszatér az átlagos szintre. Ez pedig az euróra váltó ügyfelek számára magasabb kamatterhet eredményez majd. Emiatt az euróra váltott hitel törlesztőrészletei bár minden bizonnyal kiszámíthatóbbak lesznek, nem feltétlenül jelentenek kisebb törlesztési terhet annál, mint ha valaki a svájcifrank-alapú hitelnél maradt volna. -->

devizahitel OTP frankhitel svájci frank középárfolyam euró vált
Kapcsolódó cikkek