Pénz- és tőkepiac

Az ezüst lehet a következő befektetési sztár?

Tegnap a londoni nemesfémtőzsdén 30,60 dolláron fixálták az ezüst árfolyamát. Később New Yorkban a határidős tőzsdén az üzletkötők még 31,88 dollárig srófolták feljebb a fehér nemesfém unciáját. Ilyen magasan legutóbb 1980 március 10-én járt a jegyzés, az elhíresült Hunt fivérek ezüst spekulációjának idején – tájékoztat az aranypiac.hu.

Annak ellenére, hogy a befektetői érdeklődés az ezüst iránt az utóbbi években megsokszorozódott, egyértelműen az ipari felhasználás dominálja még mindig a fehér nemesfém iránti keresletet. A teljes kereslet több mint felét a különböző feldolgozó iparágak (fotó- és filmgyártás, elektronikai ipar, forrasztó ötvözetek, katalizátorgyártás valamint egyéb iparágak) adják, és további nagyjából egy negyedéről még az ékszeripar gondoskodik.

Mindkét ágazat alapanyagigénye a gazdaság növekedésétől függ. Ennek megfelelően a globális gazdasági válság első két évében az ipari kereslet lecsökkent. Idén azonban, a világgazdaság kezdődő élénkülésével, az ipar ezüstéhsége ismét érzékelhetően erősödni fog.

Jelentős keresletnövekedés tapasztalható ugyanakkor már évek óta az úgy nevezett jövő technológiáiban, amely képes arra, hogy kiegyenlítse például az ékszergyártás keresletcsökkenését, és természetesen a fotótechnikai ipar jelentős zsugorodását. A Gold Fields Mineral Services (GFMS) nemesfémpiaci tanácsadó cég adatai szerint ez utóbbi ágazat a tavalyi évben ismételten csaknem 10%-kal csökkentette az ezüstfelhasználását. Igaz ez senkit nem ér váratlanul, hiszen a filmes fényképeszet támasztotta kereslet, amely a XXI. század elején még az ezüstfogyasztás egyik legnagyobb hányadáról gondoskodott, a digitális kamerák térnyerése miatt már évek óta közismerten visszaszorulóban van.

Az ezüst többek között kiváló hő- és áramvezető, továbbá kivételesen jó a fényvisszaverő képessége. Ezért ez a számos egyedülálló tulajdonsággal bíró fém pótolhatatlanul fontos az olyan modern technológiák számára, mint például a napelemgyártás, a vízgazdálkodás, az akkumulátorgyártás, a szórakoztató elektronika, az élelmiszerhigiéniai és az egészségügyi alkalmazások, a rádiófrekvenciás (RFID) chipek gyártása valamint egyes vegyi- és textilipari alkalmazások.

Ezek ezüstfelhasználása rendkívül dinamikusan növekszik. Egy a német kormány megbízásából készült tanulmány azt jövendöli, hogy ezek a technológiák 20 év múlva a Föld ezüstkitermelésének 80 százalékát fogják felszívni.

Csak néhány hétköznapi példa: Egyre több ezüstre lesz például szükség az akkumulátor- és elemgyártásban valamint a katalizátorokhoz. Már most több száz tonna kerül évente a nemesfémből notebookokba, mobiltelefonokba, de még hűtőszekrényekbe is. Mindezek egy modern társadalom elengedhetetlen kellékei, mint ahogy nem kevésbé az a számtalan napelemes áramforrás, amelyekben az ezüst fényvisszaverő képessége nyer alkalmazást.

ékszergyártás GFMS kereslet ezüst befektető ipar RFID árfolyam
Kapcsolódó cikkek