Pénz- és tőkepiac

Fiókok nélkül nőne nagyra Demján bankja

Elsősorban a kis- és középvállatok olcsó kiszolgálásával szeretne öt éven belül középbankká válni a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Gránit Bank.

A hitelintézet egyszerű, érthető folyószámlákkal és hitelekkel szeretne ügyfeleket hódítani. A Gránit Bank tavaly nyáron alakult és a Demján Sándor vezette Magyar Tőke Társaság és a Hegedűs Éva által irányított EPM Kft. tulajdonában áll.

A hitelintézet mégsem teljesen új a magyar bankpiacon, ugyanis elődjét, az Általános Vállalkozási Bankot a Magyar Nemzeti Bank 1988-ban alapította. Majd azt 1992-ben eladta a West Deutsche Landesbanknak, az pedig 2010-ben a már WLB Hungária néven működő pénzintézetet a Wallisnak. Az akkor már Milton Bank néven működő társaság került végül Demján Sándor érdekeltségébe.

A Gránit Bank bemutatkozó sajtótájékoztatóján Hegedűs Éva vezérigazgató elmondta, hogy a hitelintézet két vezérterméke a Gránit Alapszámla és a Gránit Vállalkozói Alapszámla. Az utóbbi számlacsomagra magas látra szóló kamatot fizetnek, ez 5 millió forint alatt a jegybanki alapkamatnál 2 százalékkal, afelett 1,25 százalékkal van és a szolgáltatások zömét ingyen nyújtják a számlatulajdonosoknak. Nyereséget ugyanis olcsó forrásokkal, hatékony működéssel és alacsony költségek árán akarnak termelni. Ennek része, hogy nem hoznak létre fiókhálózatot, húsz ügynök segítségével, az interneten keresztül működnek partner szervezetek, például a VOSZ és az IPOSZ bevonásával.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy tavaly a bank mérlegfőösszegét 90 százalékkal, 13,1 milliárd forintra emelték, az év végére 28 milliárd forintos, 2015-re 220 milliárd forintos, 2020-ra pedig 600-800 milliárd forintos mérlegfőösszeget szeretnének elérni. Hegedűs Éva szerint a hitelintézet 2014-től termelhet nyereséget, addig számos új, elsősorban rövid lejáratú, a kis- és középvállalatok igényeihez igazodó hiteleket nyújtanak.

A vezérigazgató azt is megemlítette, hogy a Gránit Bank elsősorban a tíznél több főt alkalmazó, 100 millió forintnál nagyobb árbevételű kis- és középvállalatokat szeretné ügyfélnek megnyerni. Ugyanakkor nem mondanának le a lakossági betétgyűjtés lehetőségéről és a nagyobb vállalatok kiszolgálásáról sem. A bank jelenleg is kínál jelzáloghitelt lakossági ügyfeleknek, de csak olyanoknak, akiknek stabil jövedelmük van és magas önerővel tudnak beszállni az ingatlanvásárlásba.

A cél: középbankká válni

„A kedvezőtlen makrogazdasági körülmények ellenére időszerű egy többségi magyar tulajdonban lévő középbank magyarországi piacra lépése. Az integrált pénzügyi szolgáltatásokkal elsősorban a magyarországi vállalkozások segítése a cél. A Gránit Bank a vállalkozói szervezetekkel együttműködve részt kíván venni az Új Széchenyi Terv gazdaságfejlesztési programjában.” - hangsúlyozta Demján Sándor.

Ugyanezt emelte ki Bartha Ferenc is, aki az értékesítési hálózat optimalizálását, termékpalettájának szélesítését, értéknövelt szolgáltatásait, és a fókuszált piacépítést tartja a célok elérésében központi jelentőségűnek. Az elektronikus, otthonról is végezhető banki szolgáltatások, internetes platformok dinamikus fejlesztése lehetővé teszi a korszerű banki szolgáltatások magas szintű megvalósítását - tette hozzá.”

Ugyanezt emelte ki Bartha Ferenc is, aki az értékesítési hálózat optimalizálását, termékpalettájának szélesítését, értéknövelt szolgáltatásait, és a fókuszált piacépítést tartja a célok elérésében központi jelentőségűnek. Az elektronikus, otthonról is végezhető banki szolgáltatások, internetes platformok dinamikus fejlesztése lehetővé teszi a korszerű banki szolgáltatások magas szintű megvalósítását - tette hozzá.” -->

kis- és középvállalat Demján hitelintézet Hegedűs Gránit Bank
Kapcsolódó cikkek