Pénz- és tőkepiac

70-ről 40 ezerre csökkenhet a törlesztő a CIB javaslatával

A CIB Bank által kidolgozott javaslat az átlagosan 70 ezer forint körüli havi törlesztőrészletet alig több mint 40 ezer forintra szorítaná le – mondta el Surányi György a Gazdasági Rádiónak.

A bankok abban az értelemben biztosan hibát követtek el, hogy az erős verseny miatt euró helyett svájci frankban adtak hitelt, miközben az alpesi valuta árfolyamának nincsen semmilyen hatása a hazai pénzügyi folyamatokra, és a magyar gazdaság szereplőinek sincs hatása a svájci frankra. Az euróval ugyanakkor szerves kapcsolata van a magyar gazdaságnak – mondta el a rádióban Surányi György.

A CIB elnöke szerint hibázott az a gazdaságpolitika is, amely az elmúlt 8-10 évben felhalmozta az államháztartás hiányát, és ezzel elszívta a forintforrásokat. Hibázott a jegybanknak az egyoldalú dezinflációs kamatpolitikája is, amely olyan kamatkülönbözetet hozott létre a forint és a külföldi devizák között, amely felértékelte a forintot, és látszólag még vonzóbbá tette a devizahiteleket. Az adósok így olyan kockázatot viselnek, amelynek a kezelésére nincs eszközük.

A CIB három vezetője, Surányi György elnök, a vezérigazgató, Tomas Spurny és Bartha Ferenc kidolgozott egy koncepciót a lakáshitelezési rendszer működőképességének a helyreállítása érdekében. Eszerint ahol tart az árfolyam, lehetőleg nem nagyon gyenge szinten, 200 forintos árfolyam körül kötelezően át kelljen váltaniuk azoknak, akik már 90 napon túli adósok. Ezzel megszűnik az árfolyamkockázatuk.

Ehhez ugyanakkor még egy olyan törlesztőrészletet is ki kell alakítani, amelyet reálisan fizetni képesek, vagyis 30-40 százalékkal kell mérsékelni a havi terhüket. Így bár az adósok egyfajta kamatveszteséget realizálnak, viszont megszűnik a kockázatuk. A futamidő hosszabbításával, a hitelek egy részének maradványértékké való konvertálásával, a kamatok mérséklésével ezt a törlesztőrészlet-csökkentést meg lehet valósítani, a havi fizetnivalót átlagosan több mint 70 ezer forintról alig több mint 40 ezer forintra lehet leszorítani.

Az átváltás a csődbe jutottak számára kötelező lenne, a többiek számára – a szociális helyzettől függően – választható. Körülbelül 4 500 milliárd forint a teljes svájci frank hitelállomány. Legfeljebb 3-3 500 milliárd forintnyi hitelt érintene az átváltás.

Surányi kockázat devizahitel törlesztőrészlet kamatkülönbözet CIB kamat
Kapcsolódó cikkek