Pénz- és tőkepiac

Akár ötezer dollárig is kúszhat az aranyár

Az elmúlt napokban két nagy befektetési bank is jelentetett meg elemzést az arany piacáról. Mindkettő rózsás jövőt jövendöl a sárga nemesfém számára. A londoni székhelyű Standard Chartered Bank, amely Ázsia egyik legnagyobb bankjának számít 5000 dolláros aranyárat valószínűsít 2020-ig. Kanada második legnagyobb bankja, a TD Securities (Toronto-Dominion Bank) pedig már az idei év második felében „jócskán 1600 dollár fölé” várja az árfolyamot – írja az aranypiac.hu.

A Standard Chartered elemzői úgy vélik, hogy a tíz éve folyamatos emelkedésben lévő aranypiac még mindig csak gyerekcipőben jár, miután arra számítanak, hogy Ázsiában a növekvő jövedelmek az aranykereslet drasztikus mértékű bővülését fogják még maguk után vonni. Középtávú előrejelzésként átlagosan 2107 dolláros unciánkénti árat jövendölnek a szakértők 2014-re, és 4869 dollárt 2020-ig. Előrejelzésükben a tanulmányt jegyző pénzügy-matematikusok a jövedelmek és az aranyár szoros összefüggését hangsúlyozzák.

„Ellenszélre számítunk az arannyal szemben, amely az USA-ban emelkedő kamatok révén érkezhet. Ám a magasabb kamatok hatását korlátozottnak tartjuk, és továbbra sem számolunk az arany-rally befejeződésével.” – olvasható a tanulmányt ismertető közleményben. Az elemzők inkább a bányák kitermelésének tulajdonítanak nagyobb árbefolyásoló hatást, miután véleményük szerint a folyamatosan növekvő kitermelés a keresletnövekedést egyelőre meghaladhatja. „Ennek dacára az elkövetkezendő időkben is tartósan magas aranyárakra számítunk.”

A Standard Chartered elemzése abból indul ki, hogy 2020-ig Kínában és Indiában el fogja érni a fejenkénti átlagjövedelem az amerikai jövedelmek 30 százalékát. Erre a feltételezésre, valamint a jövedelmek és az aranykereslet között hosszútávon megfigyelt összefüggésekre alapoz az 5000 dolláros aranyárat valószínűsítő prognózis, amely végső konklúzióként azt vonja le, hogy a jelenlegi aranyárfolyam még csak gyerekcipőben jár.

Kétségtelen tény, hogy a Kínába irányuló aranyimport csaknem megötszöröződött a tavalyi év folyamán. A 2009-es 45 tonna után tavaly már 209 tonna aranyat importáltak a mosoly országába, miközben a világ legnagyobb aranytermelőjévé lett Kína 314 tonnáról 341 tonnára még a belföldi kitermelését is növelte.

Bart Melek, a TD Securities nyersanyagpiaci stratégiája rövidtávon, már az idei év második felében 1.600 dollár fölé várja egy uncia arany árát. Melek szerint „az aggályok az egyre fenyegetőbb inflációval kapcsolatban a nyugati világban, a fejlődő országok emelkedésben lévő árszínvonala, a gyenge USA-dollár és a befektetők aggodalma a fejlett országok devizáinak hosszú távú stabilitása felett, csak néhány indok arra, hogy mitől futhat olyan jól az arany szekere az elkövetkezendő hónapokban”. Látva a Líbiában dúló harcokat és az olaj világpiaci árának emelkedését, a nukleáris katasztrófa következményeként recesszióba forduló Japán gazdaságot, az Európát nyomasztó adósságválságot, valamint az ezek következtében növekvő geopolitikai és rendszer-problémákat, a befektetők változatlanul jó alternatívát látnak a sárga nemesfémben megtakarításaik védelmére.

Melek szerint „az arany biztonsági tartalék szerepe még 2011-ben is erősen vonzani fogja a befektetőket a nemesfémek piacára”. Az invesztorok csillapíthatatlan étvágyát az aranyra abban látja igazolva, hogy sem a bányák várhatóan még bővülő kitermelése, sem pedig az arany ETF-ekből az utóbbi időkben történt kivétek nem voltak képesek megingatni a nemesfém piacát. A COMEX-en továbbra is a long-pozíciók dominálnak, és a kitermelők optimizmusát tükrözi, hogy alig kötnek fedezeti ügyleteket a jövőbeni eladásaik.

arany Standard Chartered Bank dollár nemesfém ezüst Líbia prognózis TD Securities befektetés uncia
Kapcsolódó cikkek