Pénz- és tőkepiac

Az NGM diktátuma véget vetett a dögunalmas forint-kereskedésnek

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) diktátum jellegű tervezetével kis mozgásteret akar hagyni a Magyar Bankszövetségnek a devizahitelesek megsegítéséről, amely elmozdította a forintot a szerdai pangó kereskedésből. Sajnos negatív irányba. A korábban beígért lehetőség a devizahitelezés visszaállításáról is csupán mézesmadzag volt – írja csütörtöki devizapiaci elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank elemzője.

Tegnap végül mégiscsak történt egy kis izgalom az euró-forint piacán, nem fulladt kvázi dögunalomba a kereskedés. Az elmozdulás iránya a gyengülés volt, az ok pedig a Reuters hírügynökség által közzétett „megállapodás” az NGM és a Magyar Bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről. A tervezett megállapodás megfogalmazása meglehetősen diktátum jellegű, érzékelhető a szövegből, hogy az NGM kis mozgásteret kíván hagyni a Bankszövetségnek - olvasható a Commerzbank elemzésében.

Például a bankadó alapja csak a 2011-es kkv-hitelállomány növekményével csökkenthető, az mértékének legfeljebb 20 százalékig. A korábban beígért lehetőség a devizahitelezés visszaállításáról is csupán mézesmadzag volt, mivel a tervezet szerint csak azok vehetnének fel devizaalapú hitelt, akik rendelkeznek a mindenkori tizenötszörösével, azaz jelenleg 1170000 forintos havi fix-el, és mindezt a devizanemében kapják meg.

Tehát ez a klasszikus hoztam is ajándékot meg nem is mese tipikus esete. A megállapodás kiszivárogtatása után a forint a régiós társakat alulteljesítve gyengülni kezdett, célba vette a 270-es szintet, de végül nem lépte át ezt a kritikus mérföldkövet. A mai kereskedés valamivel 268,50 fölötti szintről indul, a legfontosabb hazai esemény a 45 milliárd forintnyi ÁKK kötvényaukció lehet. A tender eredményessége hatással lehet késő délelőtt az euró/forint árfolyamára.

Várhatóan nem fogja komoly mértékben befolyásolni a svájci ZEW-index alakulása a svájci frank-forint árfolyamot, valószínűleg maradunk a 212,50-215,00 közötti sávban – írja az elemző.

Szerda este tették közzé a FED április végi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amiben a megosztottság jelei mutatkoznak a kamatemelési ciklus időzítésének ügyében. Egyes tagok sürgetik (az inflációs veszélyekre hivatkozva), mások késleltetik (a növekedés stabilizálása miatt) az emelés jövőbeli tervezett időpontját. Szó volt még az ülésen a QE 2.0 novembertől júniusig tartó kötvényvásárlási programról, de itt sincs egység a FED-en belül a folytatást illetően - talán a következő ülés jegyzőkönyvéből majd többet tudhatunk meg.

Az euró/dollár árfolyama enyhe dollárgyengülést mutatott ma hajnalban,
érintve az 1,43-as szintet. A dollár/forint kurzusában is látszódik a dollár kismértékű értékvesztése: a tegnapi 190-hez közeli szint ma reggel 188-körül alakul.

forint devizahitel mng Frank dollár Bank megállapodás hitelállomány devizapiac euró Commerzbank Magyar Bankszövetség
Kapcsolódó cikkek