Pénz- és tőkepiac

A Moody’s tovább ijesztgeti a bankszektort

A francia bankok jelentős kitettséggel rendelkeznek Görögországban, a Moody’s már figyelmeztetett is három nagy pénzintézetet, hogy a leminősítés veszélye fenyegeti őket

A Moody’s szerdán közölte, hogy felülvizsgálja a BNP Paribas, a Société Générale és a Crédit Agricole besorolását. A cég szakértői hozzátették, hogy a következő hetekben ugyanilyen felülvizsgálatot indíthatnak más francia bankok ellen is, amelyek közvetlenül jelen vannak Görögországban - írja a Handelsblatt.

A Moody’s szerint a Credit Agricole és a  BNP hitelminősítését egy-egy osztályzattal, a Société Générale esetében pedig akár két osztályzattal lejjebb vehetik. A lap hozzáteszi, hogy egy esetleges leminősítés igen rosszul érintené a francia bankszektort, nem csoda, ha Párizs az Európai Központi Bank nézeteit osztja Görögország megsegítése kapcsán. Eszerint a magánszektor, így a bankok is, önkéntes alapon vehetnének részt Athén segélyezésében, például azzal, hogy hosszabb ideig tartják meg a görög állampapírokat.

Ezzel szemben Berlin minden platformon sürgeti a magánbefektetők bevonását a mentési programban, mondván: a terheket egyenlően kell elosztani az állam és a privát szféra között. Ez persze tetemes veszteséget jelentene a görög eszközökkel rendelkező cégek számára.

Franciaország mellett Németország a leginkább kitett a görög krízisnek, de a Financial Times Deutschland tudomása szerint az ottani bankok nem tétlenkednek. A lap úgy tudja, az első jelentésekkel ellentétben a német bankok május folyamán fokozatosan megváltak a görög papírok harmadától. Ez tűnik ki a Bundesbank számadataiból, amelyek a hitelintézeteknek a görög állammal szemben fennálló külföldi követeléseire vonatkoznak. A lap számításai szerint a pénzintézetek 4 milliárd eurónyi államkötvénytől váltak meg.

A német pénzintézetek hitelállományának visszaesése azt mutatja, hogy a cégek nem tartották magukat a 2010 májusi megállapodáshoz - összegez az FTD. Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter korábban arról állapodott meg a Deutsche Bank és a DZ-Bank vezetőjével, hogy a teljes német bankszektor megőrzi a görög hitelállományt, egyfajta hozzájárulásként Athén megmentéséhez.

Moody's görög leminősít Görögország Crédit Agricole Société Générale BNP Paribas
Kapcsolódó cikkek