Pénz- és tőkepiac

Árfolyamrögzítés, adósmentés: Minden a bankok készülődéséről

A bankok már megkezdték a felkészülést az árfolyamrögzítésre és az adósmentő csomag már ismertté vált elemeinek végrehajtására. A nyár végén nyíló új lehetőség mellett azonban továbbra is kínálják saját fizetéskönnyítő programjaikat, és bíznak azok sikerében.

Már megkezdték a felkészülést a devizaadósok megsegítését célzó törvény előírásainak teljesítésére a hazai bankok – derül ki az érintettek lapunkhoz eljuttatott nyilatkozataiból. A hitelintézeteknek várhatóan augusztus első felében már fogadniuk kell az árfolyamvédelemért folyamodó devizaadósok kérelmeit.

A K&H Banknál azokkal a belső egyeztetésekkel kezdték a munkát, amelyek célja a törvényben rögzített szempontoknak és feltételeknek való megfelelés. Hitelportfóliójukban március végén a nem teljesítő lakossági jelzáloghitelek aránya 8,8 százalék volt. Számításaik szerint az érintett ügyfélkör 3-5 százaléka kéri majd az árfolyamvédelmet. A hitelintézet a most nyíló lehetőség mellett már évek óta működtet egy törlesztéskönnyítő programot a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelei számára. A programot az ingatlanfedezetes jelzáloghitelek hitelportfóliójának 12 százalékára vették igénybe.

A CIB Banknál a szükséges feladatok meghatározása folyik. A minél gördülékenyebb ügyintézés érdekében felkészülnek az átszerződésekre. Mivel fontosnak tartják az érdeklődők számának felderítését, a CIB24 ügyfélszolgálat már megkezdte az igények telefonos felmérését.
A hitelintézet 2009 áprilisa óta több mint 15 ezer ügyfelével tárgyalt az ingatlanfedezet mellett nyújtott hitelek átalakításáról. Több mint hétezer hitelt át is strukturáltak, melyek 70 százalékánál az ügyfelek éltek a CIB Megoldás lehetőségével. Jelenleg havi 300-400 esetben kívánnak az ügyfelek a bank által kínált, átmeneti könnyítést megoldással élni. Saját konstrukciójuk ugyan nem küszöböli ki az árfolyam-ingadozást, ám nagyobb kedvezményt nyújt az állami lehetőségnél a kétéves könynyített periódus alatt.

Az MKB Bank szerint az adósmentő törvény fejlesztési, szabályozási, folyamatszervezési és erőforrás-átcsoportosítási feladatokat ró rájuk. Mivel a jogszabály adta lehetőséggel azok a hitelfelvevők is élhetnek, akiknek nincs rá feltétlenül szükségük, nem vállalkoztak arra, hogy megbecsüljék az árfolyamvédelmet kérők számát. A hitelintézet fizetéskönnyítő programja szerint olyan, az egyéni jövedelmi helyzethez igazodó megoldásokat javasolnak, amelyek az átmenetileg nehezebbé vált körülmények között is teljesíthetők. A legnépszerűbb a választható törlesztőrészletű konstrukció, ezt követi a futamidő meghosszabbítása és a tőkemoratórium.

Az UniCredit Banknál átalakítják szabályaikat, folyamataikat és rendszereiket, kidolgozzák azokat a megoldásokat, amelyekkel kezelni tudják a felmerülő ügyféligényeket. Emellett igyekeznek elérni, hogy ügyfeleik minden olyan lehetőséget megismerjenek, amely megoldást jelenthet a helyzetükre. A bank továbbra is kínálja saját Hitelkönynyítő csomagját azoknak, akik átmeneti nehézséggel küzdenek hiteltörlesztésükben. Ezzel a lehetőséggel már több mint 6500-an éltek.

A hitelintézet azoknak is felkínálja a csomag lehetőségeit, akik nincsenek késésben, és fogadják azokat is, akik maguk kezdeményezik a könnyítést. A szerződésmódosításért a bank nem számít fel költséget. A kérelem beadása után pár nap múlva aláírható a szerződésmódosítás. Hitelkönnyítő megoldásaik közül a legnépszerűbb a türelmi idő és a futamidő meghosszabbítása.

Kinek éri meg?

Az árfolyamrögzítés nem minden devizahitel-adósnak jó megoldás, mert az egy újabb, alacsony kamatozású hitel – állítja Veisz István, a Duna House Hitel Centrumának vezetője.

Szerinte akkor érdemes élni a lehetőséggel, ha az adós azt egy drágább hitel kiváltására használja. Szabó Ilona, a Sopron Bank vezérigazgató-helyettese azt tanácsolja, hogy akik a mai árfolyamok mellett tudják törleszteni frankhiteleiket, inkább próbáljanak kitartani, mint középtávra hamis illúziókat táplálni.

A könnyítést csak azoknak tanácsolja, akik komoly fizetési nehézséggel küzdenek, de az árfolyamvédelemmel folytatni tudják a törlesztést, és reményeik szerint 2014 végéig javul a jövedelmi helyzetük.

Szerinte akkor érdemes élni a lehetőséggel, ha az adós azt egy drágább hitel kiváltására használja. Szabó Ilona, a Sopron Bank vezérigazgató-helyettese azt tanácsolja, hogy akik a mai árfolyamok mellett tudják törleszteni frankhiteleiket, inkább próbáljanak kitartani, mint középtávra hamis illúziókat táplálni.

A könnyítést csak azoknak tanácsolja, akik komoly fizetési nehézséggel küzdenek, de az árfolyamvédelemmel folytatni tudják a törlesztést, és reményeik szerint 2014 végéig javul a jövedelmi helyzetük. -->

hitelmentés devizahiteles Bank K&H MKB árfolyamrögzítés CIB
Kapcsolódó cikkek