Pénz- és tőkepiac

Lábon lőtte önmagát az Energiaügynökség? - Káosz az olajpiacon

Nem nyugszanak a kedélyek az olajpiacon: az északi-tengeri brent nyersolaj hordójának ára 2,7 százalékkal, 104,9 dollárra csökkent, miközben az amerikai piacon meghatározó WTI könnyűolaj 1,5 százalékkal, 90 dollárig csúszott lejjebb.

A fejlemények ismét felvetik a kérdést: helyes volt-e a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) részéről, hogy június 23-án elrendelte a biztonsági készletek 60 millió hordós hányadának egy hónap alatt történő piacra dobását, sőt, szükség szerint újabb lépéseket is kilátásba helyezett?

„Főleg, hogy az olajárakra túl erősen hatnak a geopolitikai tényezők, miközben a fizikai piacon bőség van, megfelelőek a tartalékkapacitások és a készletek is” – mutatott rá Van Hulst, a több mint nyolcvan országot tömörítő Nemzetközi Energiafórum általános főtitkára, a Bloombergnek.

A piac kiegyensúlyozottságán a líbiai szállítások akadozása sem ront, a rendelkezésre álló olajmenyiséget pedig az említett hatvanmillió hordó is növeli. Igaz, e döntését tegnap délután megváltoztatta az IEA, de nem érdemben: a 60 millió hordót megbontotta úgy, hogy abból 41,9 millió hordó maradt a nyersolaj és belépett mellé 19 millió hordó a feldolgozott termék is.

A készletfelszabadítás nem volt indokolt az iráni olajminiszter szerint. Mohammad Aliabadi tegnap Bécsben, újságírók előtt szintén a piaci egyensúly meglétével érvelt, miután részt vett az és az OPEC olajkartell egyeztetésén. Szerinte Irán jobban aggódik az IEA beavatkozásának elvei miatt, mint azért, hogy a készletfelszabadítás hogyan hat az olajárakra. Még keményebben fogalmazott az OPEC általános főtitkára, Rilwanu Lukman egy moszkvai konferenciáján. „Az IEA rosszat lépett, rossz időben. Sőt lábon lőtte önmagát, mert a biztonsági készleteket valódi válság, valódi problémák kezelésére tartják fenn. Ezzel veszélyezteti az OPEC-kel kialakított jó kapcsolatot.”

A készletfelszabadítás a harmadik ilyen piacbefolyásoló döntés volt az energiaügynökség fennállása óta. Azt követően került rá sor, hogy június 8-i ülésén az OPEC nem tudott megállapodni termelési kvótái növeléséről. „Az IEA újból közbelép, ha szükséges” – jelezte a szervezet ügyvezető igazgatója, Nobuo Tanaka a hét végén.

olajár OPEC készletfelszabadítás Nemzetközi Energiaügynökség IEA olajkészlet
Kapcsolódó cikkek