Pénz- és tőkepiac

Megugrott a félelem indikátor

Az amerikai részvénypiacszerdán további zuhanást produkált, és a gyenge gazdasági adatok miatt jelentős lefelé ugrással nyitott.

Szerző: Tradenet Global

A kereskedési időszak során elszenvedett további veszteségek a piacból kiszálló befektetőknek és kereskedőknek köszönhető, melynek hatására a Dow Jones -1.75%-ot, 190 pontot veszített. A fogyasztói árindex (CPI) nyitás előtti megjelenése azt mutatta, hogy az 0.3%-ra emelkedett májusban. Az elemzők erre nem számítottak. A dollár inflációja tehát 2008 augusztusa óta a legmagasabb értéken van.

Mark Luschini, a Janney Montgomery Scott vezető stratégája a CNBC-n azt nyilatkozta, hogy a makrogazdasági hírek most különösen nem tesznek jót a piacnak, mivel amúgy is egy vállalati jelentési időszakban vagyunk. Az adatok szerint pedig egyhamar nem várhatunk javulást a gazdasági teljesítményben.

A rossz hangulatot tovább tetézte a Görögország államcsődjétől való félelem. Az országnak szánt második nagy mentőcsomag hírére az emberek utcára vonultak és ez széles körben támogatott, erőszakos megmozdulásokba és általános sztrájkba torkollott. Az európai problémák ellentétse hatással vannak az európai és az amerikai tőzsdeindexekre. Ha sikerül megegyezésre jutni, az éles korrekciót hozhat.

A kereskedők ugyan aggódnak a görög helyzet miatt, de azért az egy viszonylag kicsi gazdaság. A probléma inkább abban áll, hogy ez továbbterjedhet a PIIGS-orzságokra (Portugália, Írország, Olaszország, Spanyolország). Az euró -1.8%-ot veszített a dollárral szemben, és minden alkalommal, amikor hír érkezik az eurózóna problémáiról, a dollár erősödni kezd. Azt pedig mindnyájan tudjuk, hogy amikor a dollár erősödik, a részvényárak és a nyersanyagárak esni kezdenek. Az olajárak például -4.6%-os zuhanással reagáltak az eseményekre, jelenleg egy hordó nyersolaj 94.81 dollárba kerül.

Csütörtökön sokféle gazdasági hírt is megismerünk. A nyitás előtt a munkanélküliségi adatok jelennek meg, várhatóan a múlt hétre vonatkozóan 421 ezer új munkanélküli kérelmet regisztráltak. A megkezdett építkezések májusi adatai szintén 8:30-kor jelennek meg, 540 ezres adatra számítanak az elemzők, ami némileg magasabb a múlt havi adatnál.

A Philadelphia Fed-index 10 órakor jelenik meg. Több cég is tesz jelentést, a fontosabbak a Kroger (KR) a nyitás előtt, valamint a Research In Motion (RIMM) a zárás után.

S&P500 (SPY)

A félelem indikátorként használatos VIX-index 17%-ot ugrott a tegnapi nap folyamán, és most már 20 pont fölött van (21.32 ponton zárt), vagyis nem minden tűnik rózsásnak a befektetők számára. A kereskedés forgalma a nap során jelentősebb volt, mint az elmúlt idők átlagos napjain. Az S&P 500 index egy Sziget Forduló gyertyamintázatot rajzolt, vagyis a tegnap előtti nap gap-pel emelkedett ki, majd tegnap gap-pel ugrott le ismét. Az ár közel zárt a 200 napos mozgóátlaghoz.

A 125 pont körül történt ármozgás és teszt kritikus fontosságú lesz, mivel ott fogja a piac tesztelni a márciusi mélypontot. Logikusnak tűnik, hogy ha a félelem tovább fokozódik, az indexnek le kell törnie a 125 pontot. A bikák célja ugyanakkor a 130 elérése és megtartása, ami fölött ismét egészséges emelkedésről beszélhetnénk.

munkanélküliség piigs spy Görögország euró tradenet részvénypiac
Kapcsolódó cikkek