Pénz- és tőkepiac

Reflektorfényben a sárga nemesfém: mitől kell tartani?

A piacok negatív hangulata továbbra is az arany malmára hajtja a vizet. A grafikai elemzésből jelenleg kiolvasható átmeneti felhősödés ellenére nem látszik még középtávon sem olyan veszélyforrás, amely tartósan 1.500 dollár alá szoríthatná a sárga nemesfém árfolyamát. A körülmények sokkal inkább egy újabb vásárlási hullámot valószínűsítenek a befektetők részéről, amely a pénzügyi krízis 2008-as kirobbanása óta már a harmadik lehet a sorban – írja az aranypiac.hu.

A befektetői piacokon az utóbbi hónapokban uralkodó légköri viszonyok már eddig is többnyire az aranynak kedveztek, és a helyzet az elmúlt hetekben csak éleződött tovább. Az USA-ban meglehetősen rossz adatok láttak napvilágot a gazdaság alakulásáról, de Európának sincs oka ujjal mutogatni a tengeren túlra. Görögország gyakorlatilag csődben van miután az S&P hitelminősítő egyszerre három fokozattal sorolta visszább Athént, a létező legrosszabb „CCC” kategóriába. Mindez egyelőre beláthatatlan következményekkel lehet az euró számára.

Az USA és Európa után a világ harmadik meghatározó gazdasági övezete Kína, ahol szintén sokasodni látszanak a problémák. A hatalmas távol-keleti országban csökkenőben vannak az autóeladások, ugyanakkor a rekordszintre emelkedő és a felértékelődő jüan növekvő kamatokkal jár együtt, ami méregként hathat a túlfűtött kínai ingatlanpiacra. Ilyen negatív hírek hallatán már a legnagyobb optimistákat is kételyek gyötrik. Bármerre tekint ugyanis az ember, problémák tűnnek fel a színen, amelyek megspékelve az év második felében hagyományosan erős ékszeripari kereslettel, az arany árfolyamának újabb erőt kölcsönözhetnek.

A problémák sokasága a befektetők arany iránti keresletében a következő nagy vásárlási hullám közeledtét vetíti előre, amely már a harmadikként érkezhet a 2008-as Lehmann-csőd után. Az első egy fél éven át tartott, és 2008 végén olyan váratlanul öntötte el a piacot, hogy az érmék és rudak gyártói nem győzték kapacitással, ezért a vevők hosszabb szállítási határidőket is kénytelenek voltak elviselni. A második hullám 2010 második felében söpört végig a piacokon a görög adósságproblémák nyilvánosságra kerülését követően. A pillanatnyi helyzetben egyedül a májusban megtapasztalt hirtelen korrekció hűti még vissza a túlhevülőben lévő kazánt, amely sokakat figyelmeztetett arra, hogy az aranypiac sem egyirányú utca, és nem árt a józan mértéktartás a növekedésben.

Az arany kurzusa az utóbbi időkben oldalazó irányban tudott csak fejlődni. Erős támasza képződött az árfolyamnak 1513,50 dollárnál, de egy kemény ellenállásba ütközik 1.540 dollár felett. A nyári kánikula okozta gyengeséggel feltétlen szükséges a továbbiakban is számolni. Amennyiben ennek során megtörik a január vége óta épülő emelkedő trend, úgy technikailag akár egy a tavaly nyáron tapasztalthoz hasonló, 10 százalékos konszolidációval is számolni kell. Rövidtávon azonban a jelenlegi helyzetkép továbbra is semlegesként értelmezhető.

Az ezüst árfolyama továbbra is heti ritmusban váltogatja sajátos fel-le hullámzását. A relatív kilengések változatlanul jóval erőteljesebben alakulnak az aranynál tapasztaltakhoz képest. Mindazonáltal a technikai elemzésében rövidtávon a szürkésfehér nemesfémnél sem rajzolódik még ki egyértelmű irányvonal. Az árfolyam az 50-napos mozgóátlag alatt helyezkedik el, amely egyre inkább erőteljes ellenállási szintté alakul.

A kurzus enyhén csökkenő tendenciával ugyan, de mégis leginkább oldalirányban fejlődik egy úgynevezett csökkenő ék formáción belül. Nem lenne meglepő, ha a májusi korrektúra során elért 32,54 dolláros mélypont ismét napirendre kerülne, bár ez a szint egy meglehetősen terhelhető támaszt kéne, hogy biztosítson. Pozitív kimenetele lenne ugyanakkor egy felfelé történő kitörésnek a csökkenő ék formációból. Ebben az esetben jócskán megnövekedne az árfolyam erőteljes felívelésének valószínűsége.

arany menekülés makrogazdaság nemesfém ezüst 2008 befektetés ékszer válság
Kapcsolódó cikkek