Pénz- és tőkepiac

Adósságplafon: a hitelminősítők még közbeszólhatnak

A hétfői ázsiai kereskedelemben az értékpapírok kurzusa emelkedett, míg az aranyé és a jené némileg csökkent, miután a befektetők visszafogták a biztonságot jelentő eszközök kereskedelmét annak hatására, hogy Washingtonban az utolsó pillanatban megegyezés jött létre a fizetésképtelenség elkerüléséről - írja a Reuters elemzésében.

A brit hírügynökség azonban hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok AAA hitelminősítését még mindig megvághatják. A befektetők továbbra is óvatosak, mivel a terv, amely hétfőn valószínűleg szavazás végett a Kongresszus elé kerül, vélhetően nem elégíti ki a Standard&Poor’s hitelminősítő intézetet azért, hogy fenntartsa az Egyesült Államok AAA hitelminősítését és felveti azt a kérdést is, hogy az amerikai kormány miként tud hosszú távon eleget tenni a kötelezettségeinek.

"Obama megjegyzései vélhetően elegendőek arra, hogy a Nikkei-(index) visszaszerezze az utóbbi három napon elszenvedett veszteségeit, de a hétfői emelkedés valószínűleg csak átmeneti megkönnyebbülést jelez, nem pedig azt a szilárd bizalmat, a piacok még nem árazták be  amerikai gazdaság valamennyi negatív elemét " - fejtegette Tsuyoshi Kawata, a tokiói SMBC Nikko Securities vezető stratégája.

A BlackRock Inc. amerikai alapkezelő pedig úgy vélte, "Az a tény, hogy az amerikai kormány elkerüli a fizetésképtelenséget,  kulcsfontosságú, ám a befektetők azt is látni akarják, hogy egyértelmű út vezet a deficit olyan csökkentéséhez, amely az amerikai dollárba vetett bizalmat bátorítja. Ez lényeges, ha fenn akarjuk tartani az amerikai AAA hitelminősítést és ösztönözni akarjuk a befektetéseket az Egyesült Államokban."

Az amerikai adósságplafonról szóló megegyezés hatására az olaj is bő 1 százalékos pluszban tartózkodott, míg az arany és az ezüst gyengüléssel kezdte a napot, bár az arany árfolyama újra megindult felfelé.

A devizák közül gyengült a svájci frank az euróval és a dollárral szemben a pozitív fejlemények hatására, míg a hazai fizetőeszköz erősödött a főbb devizákkal szemben.
Az dollár/jen árfolyam enyhén felfelé vette az irányt, miután péntek este megközelítette azokat az extrém mélységeket, ahol már összehangolt intervencióra kényszerült a japán jegybank néhány hónappal ezelőtt – írja elemzésében az Equilor.

A Kongresszus döntése alapján két lépésben összesen legalább 2,4 trillió dollárral emelik meg az adósságplafont, amely így már 16.700 milliárd dollárt tenne ki. Csak  összehasonlításképpen, Magyarország egy éves GDP-je durván 130 milliárd dollárra rúg.

A megszorítások döntő többsége a 10 éves időhorizont második felében realizálódik, vagyis a mostani lépés is csak azt a célt szolgálja, hogy a népszerűségvesztéssel járó intézkedéseket majd csak a jövő év végi elnökválasztási kampány után kelljen végrehajtani. Persze azt senki sem tudja megmondani előre, hogy a befektetők és a legnagyobb hitelezők bizalmát meg lehet-e tartani ez alatt az idő alatt – áll az Equilor elemzésében.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési cégcsoportja hétfői elemzésében közölte: számításai szerint legalább ötezer milliárd dolláros hiteles deficitcsökkentő programra lenne szükség ahhoz, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát a következő évtizedben stabilizálni lehessen.

A Commerzbank londoni elemzőinek hétfői értékelése szerint a jelenlegi helyzetben nagyon keskeny ösvényre kellene rátalálni két "kellemetlen lehetőség" között: az egyik a deficit további halmozódása, amely elkerülhetetlenül költségvetési katasztrófához vezetne, a másik az amerikai gazdaság "megfojtása" költségvetési takarékossági intézkedésekkel. A Commerzbank szerint azonban a törvényhozási huzavona "romba döntötte" az amerikai politikai rendszerbe vetett bizalmat.

hitelminősítés amerikai adósságplafon megszorítás optimizmus ázsia
Kapcsolódó cikkek