Pénz- és tőkepiac

Bezuhant a BÉT - senki sem vár csodát

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 929,39 pontos csökkenéssel, 19.137,76 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 4,63 százalékkal gyengült.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető részvénypiaci elemzője az elmúlt napok likvidálási hulláma miatt mínuszos kezdést vár péntekre. Mint mondta, ezt követőn jöhet némi felkapaszkodás, de a piac jelenlegi szerkezete miatt nagy kiugrásra nem lehet számítani. Úgy fogalmazott: "mínuszosítás" és azt ezt követő mérsékelt emelkedés jegyében telhet a péntek. Felhívta a figyelmet, hogy a délutáni amerikai munkanélküliségi adatok "megtornáztathatják" az indexeket.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője is "csúnya kezdést", további agresszív esést valószínűsít. Ha az Egyesült Államokból délután jó adatok érkeznek, az megállíthatja az esést - tette hozzá.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy hatalmas zuhanással fejezték be a csütörtöki kereskedést az amerikai részvényindexek, így az európai börzék 3-4 százalékos csökkenéssel nyithatnak, ezzel a pénteki az ötödik nap, hogy folyamatosan zuhannak az árfolyamok, és csak találgatni lehet, mely szinteken, és mikor következhet be fordulat.

Hozzátette: a hazai piacon továbbra is az OTP és a Mol lehet érzékeny a rossz hangulatra, a bankpapír esetében a 4.500, míg a Mol-nál a 18.000 forintos érték is "képbe" kerülhet, míg a Richter, és a Magyar Telekom továbbra is jobban szerepelhet.

A forint piacára is megérkeztek az eladók, péntek reggel egy euróért 273,60, míg egy svájci frankért 254 forintot kell fizetni - emelte ki.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 460,15 pontos, 2,24 százalékos csökkenéssel, 20.067,15 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 23,9 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama az erősödő Magyar Telekom kivételével gyengült az előző napi záráshoz képest.

A Mol 680 forinttal, 3,51 százalékkal 18.700 forintra csökkent, 2,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 179 forinttal, 3,69 százalékkal 4.670 forintra esett, forgalmuk 18,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,75 százalékkal 540 forintra erősödött, forgalma 609,6 millió forint volt.

A főbb indexek is eséssel zárták a csütörtököt: az események az európai kereskedési időben satuba fogták a részvénypiacokat, de a menet nem állt le a tengerentúli zárás felé közeledve sem. A főbb amerikai indexek 4 százalékot meghaladó veszteséggel nyugtázták a tegnapi napot.
 
Magyarázatok garmadáját olvashatjuk a vezető portálokon, érzésünk szerint azonban csak néhány új elem található a történetben, a főbb mozgatórugók már hetek-hónapok óta ismertek voltak a szereplők előtt. Tegnap az EKB sajtótájékoztatóján 6 hónap futamidejű likviditási tendereket és eurózónás (ír, portugál) kötvények vásárlását jelentették be, amelyek azt a burkolt üzenetet hordozták, hogy sokkal nagyobb a baj az európai bankrendszerben, mintsem eddig gondolták.
 
A borús kilátásokhoz hozzájárult, hogy Olaszország a tervek szerint idén már nem rendez kötvényaukciókat (tartva a további hozamemelkedéstől), de egyes olasz bankok kapcsán is aggasztó pletykák keringtek befektetői körökben. Annyi azonban bizonyos, hogy az olasz bankok fókuszba kerülése már hosszú hetek óta tart, nem véletlen, hogy június végén suttyomban már óriási tételekben szabadultak meg ezen papíroktól a nagy befektetési bankházak.
 
Az eladói hullám azonban nem csak itt, hanem máshol is éreztette hatását, amely a fentiek tükrében már nem meglepő, hiszen egy ilyen hangulatban mindenki elsőként szeretné elhagyni a parkettet (mint amikor a repülőgép megérkezik a célállomásra).
 
Egy ilyen környezetben nehéz bármit is mondani a fundamentumokról, hiszen a döntéseket leginkább a likvidálási megbízások jellemzik, nem az egyedi vállalati fundamentumok vagy éppen az adott termék kilátásai. Az még kérdéses, hogy ezt a hangulatot mennyiben képesek ellensúlyozni vagy éppen megfordítani a jövő keddi FED-üléssel (és a QE3 esetleges meglebegtetésével) kapcsolatos pozitív várakozások.

forint OTP BUX bét Mol tűzoltás
Kapcsolódó cikkek