Pénz- és tőkepiac

Elemzők: Nem látni a brutális esési sorozat végét

Egyelőre nem tudni meddig folytatódik a lejtmenet a tőzsdéken, mivel a befektetők továbbra sem látják egyértelmű jelét az adósságválság megoldásának - vélekedtek az MTI által megkérdezett szakértők azután, hogy kedden - összhangban a többi európai tőzsdemutatóval - meredeken esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe is.

A BUX délben 18.080,50 ponton állt, ami a hétfői záró értékéhez képest 1.031,91 pontos, 5,4 százalékos csökkenés, a keddi nyitásnál 1.073,92 ponttal alacsonyabb.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a keddi kereskedés elején - ha csak körülbelül fél óra erejéig is - volt némi megnyugvás a piacokon, de ez valamennyire természetes is az elmúlt napok ugyancsak "brutális" esése után. Az elemző hangsúlyozta: a kötvény-, részvény- és devizapiac között nagy az "együttmozgás", így például egy amerikai részvénypiaci eséskor csökkenek az európai indexek és a nyersanyagpiacok is esnek, egyes devizák gyengülnek, a befektetők pedig az aranyba menekülnek. A keddi esés mértéke sokkoló, és egyelőre nem tudni hol lesz a vége a csökkenésnek.

Ádám Zoltán, a DZ Bank budapesti elemzési részlegének vezetője elmondta: a Budapesti Értéktőzsde teljesítményére a negatív nemzetközi hangulat mellett az is rányomja a bélyegét, hogy Magyarországot sérülékeny gazdaságként tartják számon a befektetők, elsősorban a magas külső- és államadóssága miatt. Ezenkívül az elmúlt bő egy év "gazdaságpolitikai vonalvezetése vegyes piaci fogadtatásra talált". Ez a két tényező azt eredményezi, hogy egy ilyen "éles piaci helyzetben" a piaci szereplők bizalmatlanok Magyarországgal szemben.

Bár Magyarországon a fizetési mérleg pozitív tartományban van, a szakértő szerint veszélyeztetett országként tartják számon hazánkat, mivel fokozottan támaszkodik külső forrásokra, ez pedig árfolyamesés és pesszimista nemzetközi környezet esetén különösen előtérbe kerülhet.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek