Pénz- és tőkepiac

Elemzők: Nem látni a brutális esési sorozat végét

Egyelőre nem tudni meddig folytatódik a lejtmenet a tőzsdéken, mivel a befektetők továbbra sem látják egyértelmű jelét az adósságválság megoldásának - vélekedtek az MTI által megkérdezett szakértők azután, hogy kedden - összhangban a többi európai tőzsdemutatóval - meredeken esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe is.

A BUX délben 18.080,50 ponton állt, ami a hétfői záró értékéhez képest 1.031,91 pontos, 5,4 százalékos csökkenés, a keddi nyitásnál 1.073,92 ponttal alacsonyabb.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a keddi kereskedés elején - ha csak körülbelül fél óra erejéig is - volt némi megnyugvás a piacokon, de ez valamennyire természetes is az elmúlt napok ugyancsak "brutális" esése után. Az elemző hangsúlyozta: a kötvény-, részvény- és devizapiac között nagy az "együttmozgás", így például egy amerikai részvénypiaci eséskor csökkenek az európai indexek és a nyersanyagpiacok is esnek, egyes devizák gyengülnek, a befektetők pedig az aranyba menekülnek. A keddi esés mértéke sokkoló, és egyelőre nem tudni hol lesz a vége a csökkenésnek.

Ádám Zoltán, a DZ Bank budapesti elemzési részlegének vezetője elmondta: a Budapesti Értéktőzsde teljesítményére a negatív nemzetközi hangulat mellett az is rányomja a bélyegét, hogy Magyarországot sérülékeny gazdaságként tartják számon a befektetők, elsősorban a magas külső- és államadóssága miatt. Ezenkívül az elmúlt bő egy év "gazdaságpolitikai vonalvezetése vegyes piaci fogadtatásra talált". Ez a két tényező azt eredményezi, hogy egy ilyen "éles piaci helyzetben" a piaci szereplők bizalmatlanok Magyarországgal szemben.

Bár Magyarországon a fizetési mérleg pozitív tartományban van, a szakértő szerint veszélyeztetett országként tartják számon hazánkat, mivel fokozottan támaszkodik külső forrásokra, ez pedig árfolyamesés és pesszimista nemzetközi környezet esetén különösen előtérbe kerülhet.

kuti ákos ádám zoltán BUX bét részvénypiac adósságválság elemző
Kapcsolódó cikkek