Pénz- és tőkepiac

Fordulat: A propagandával nőtt az érdeklődés az árfolyamgát iránt

Az utóbbi napokban a bajba jutott adósok érdeklődése a bankok mentőcsomagja felől az állami konstrukció irányába terelődött.

Erről Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára beszélt egy mai háttérbeszélgetésen. A hitelintézetek tapasztalatai szerint az állami propaganda hatására nőtt meg az adósok érdeklődése a mentőcsomag iránt.

A háttérbeszélgetésen Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója elmondta, hogy a mentőcsomag részleteiről tájékoztatást ügyintézők számára két alapelvet rögzítettek. Az egyik, hogy nem befolyásolhatják az ügyfél döntését és csak tájékoztathatnak, a másik pedig, hogy árfolyamokra és kamatokra vonatkozó prognózisokat nem adhatnak.

Kovács Levente úgy véli, hogy a jelenlegi pénzügyi válság nem technikai, hanem bizalmi természetű, a krízisből való kilábalás lassú lesz, a szakértő nem tartja reálisnak sem a gyors fellendülést, sem a W alakú megvalósulását.

Augusztus 16-i beszámolónkban a bankok még arról beszéltek, hogy az elmúlt napok rekord frankárfolyamai ellenére sem rohamozták meg az ügyfelek a bankokat az árfolyamgátért. Az MKB és a CIB a nagy rohamra számítva meghosszabbított, szombati nyitva tartással is készült az eseményre, a tumultus azonban elmaradt. Az OTP-nél mindössze néhány tucattal nőtt a puhatolózók száma a megelőző naphoz képest.

A kormány 40-45 milliárdos extra kiadással számol az otthonvédelmi akcióterv miatt. A bankszövetség szerint legkorábban októbertől jöhetnek a csökkentett törlesztőrészletek. Az árfolyamvédelmi pillérnek nincs közvetlen költségvetési hatása – írja a kabinet a jelentésben –, ugyanakkor az állami garanciavállalás „implicit” kötelezettséget jelent a büdzsé számára, azaz az állami garancia beváltásából származhat a jövőben költségvetési kiadás. Az állam az árfolyamrögzítés idejére százszázalékos készfizető, az azutáni időszakra huszonöt százalékos sortartó kezességet vállal a gyűjtőszámla egyenlegére.


 

devizahiteles bankszövetség Müller árfolyamgát válság recesszió
Kapcsolódó cikkek