Pénz- és tőkepiac

Miért szakadt be a svájci frank?

A svájci frankot augusztus 9-én 272 forint felett is jegyezték; az alpesi deviza akkor ért el történelmi csúcsot a forinttal szemben. A frank azóta gyengülni kezdett, és a hónap végén már „csak” 230 forint körüli árfolyamon jegyzik. A frank gyengüléséhez több tényező járult hozzá.

A svájci frank széleskörűen erősödött az elmúlt hónapokban, miután a nemzetközi piacokon eluralkodott a kockázatkerülés. Júliusban és augusztusban egyre mélyült az euróövezet szuverén adósságválsága, és a befektetők attól is féltek, hogy az Egyesült Államok újra recesszióba kerülhet. A nemzetközi hangulat egyértelmű javulása nem következett be, a biztonságos menedéknek tekintett svájci frank mégis gyengült, miután megközelítette a paritást az euróval szemben.

- A Svájci Nemzeti Bank (SNB) több mint egy év hallgatás után újra felvette a küzdelmet a frank erősödése ellen. Az SNB augusztus elején 0-0,75 százalék közötti, 0,25 százalékos célról 0-0,25 százalék közé, nulla célra vágta a 3 hónapos Libor-t (megcélzott kamatszintet). A jegybank egyúttal likviditásfokozó intézkedéseket jelentett be, hogy megakadályozza a fizetőeszköz erősödését.

- Egyes lapok augusztusban arról számoltak be, hogy a frank árfolyamát rögzítheti az euróhoz képest, hogy megakadályozzák a frank erősödését. Ezt erősítette, hogy a jegybank alelnöke, Thomas Jordan kijelentette: egyetlen eszközt sem zárnak ki a frank felértékelődésének megfékezésére. Az SNB elkötelezettsége miatt a befektetők is tartanak az intervenciótól.

- A svájci KOF indikátor (amely hat hónapra előre jelzi a gazdaság várható teljesítményét) 1,61 pontra esett a júliusi felülvizsgált 1,98 pontról (2009 novembere óta a legalacsonyabb szintre), közölte az intézek múlt pénteken. Elemzők arra számítottak, hogy 1,8 pontot mutat az index, a kellemetlen meglepetés a gazdaság vártnál gyengébb teljesítményét jelzi, amely szintén a frank erősödése ellen hat.

- Ben Bernenke, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke a múlt héten nem jelentett be újabb kötvényvásárlási programot, hogy segítse a gazdaság helyreállását, azonban nem zárta ki az újabb pénznyomtatás lehetőségét. A piaci reakció elsőként csalódás volt, tekintette arra, hogy elmaradt a bejelentés, de a befektetők úgy látják, Bernanke később bejelentheti a stimulust.

- A svájci UBS Bank pedig péntek délután közölte, hogy díjat vethet ki a frankalapú betétre, amely szintén hozzájárult a frank gyengüléséhez.

- Az euró áttörte az 50 napos mozgóátlagot (1,15 felett) a frankkal szemben, amely technikai szempontból fontos kurzus, és megnyitotta a teret a további leértékelődés felé. Az 50 napos mozgóátlag korábban erős ellenállásnak bizonyult, amelyet nem tudott áttörni az euró. Azonban nem szabad elfelejteni, a kockázati étvágy erőteljes zuhanásával e szint nem biztos, hogy megtartja a kurzust.

A svájci kormány hétfőn közölte, hogy szeptember elsején jelenthetik be azokat az intézkedéseket, amelyeket a frank erősödése ellen hoznak.

CHF Frank Európa Bernanke USA HUF Fed euró KOF árfolyam
Kapcsolódó cikkek