Pénz- és tőkepiac

Fordulat csak két év múlva várható

A új életbiztosítások értékesítése nőtt, a visszaváltások és a lejáratok mennyisége azonban még nagyobb, így a díjbevételeken ez nem látszik. A nem életbiztosítások piacát az árverseny nyomja, bár a kötelező díját tovább már aligha lehet csökkenteni.

Az életbiztosítási piac növekedése folytatódhat az idén, és két év múlva a nem élet ágban is megindulhat a bővülés – hangzott el a K&H Biztosító által rendezett sajtóbeszélgetésen. Ami visszaveti a biztosítókat is, az, hogy a gazdaság kilátásai nem túl fényesek. „Arra számítunk, hogy a munkanélküliségi ráta továbbra is magas marad” – mondta Kuruc Péter, a társaság élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője. Ennek oka, hogy a rokkantsági járulék szabályainak változása miatt sokan elveszíthetik rokkant státusukat, és munkanélkülivé válnak, emellett a közszférában is várhatók leépítések. A növekedési üteme is elmaradt a várttól, a forint árfolyama a svájci frankkal szemben instabil maradhat, és a költségvetésben is szükség lehet további kiigazításokra.

A megtakarítási hajlandóság viszont növekszik, ennek egyik folyománya, hogy az életbiztosítási szegmensben az új szerzések terén már növekedés van, ennek hosszú távú hatása pedig a díjbevételekben is növekedést hoz – magyarázta Kuruc Péter. Az is kedvező fejlemény, hogy a rendszeres díjas biztosítások is növekedésnek indultak, ebben szerepe lehetett annak is, hogy a magasabb jövedelmű rétegek fizetése nőtt az egykulcsos személyijövedelem-adó miatt.

A lejáró biztosítások volumene azonban egyelőre meghaladja az új szerzésekét, emellett a tőkepiaci folyamatok is negatívan hatottak az idén a biztosításokban befektetett pénzre, így a biztosítók mindegy 1600 milliárd forintos kezelt vagyona az első fél évben 26,6 milliárd forinttal csökkent, egyharmad részben a tőzsdei esések miatt, kétharmad részben pedig a visszaváltások és lejáratok következményeként. A jövőre nézve növelheti a visszaváltások volumenét, ha a parlament zöld utat ad a 180 forintos frankárfolyamon történő előtörlesztésnek, hiszen ehhez a lakosság igyekszik majd a megtakarításait mozgósítani – ismerte el Kuruc. Azt azonban, hogy ennek mekkora hatása lesz az életbiztosításokra, nehéz megjósolni.

Ami a nem életbiztosítási ágat illeti, ott az idén és jövőre még stagnálásra számít a K&H – mondta Kaszab Attila, a biztosító nem életbiztosítási üzletágának vezetője. Az árverseny ebben a szegmensben egyre nagyobb, amiben fontos szerepe van a transzparencia erősödésének, az online alkuszi rendszer elterjedésének is. A cascopiacon már 2006 óta komoly árverseny folyik, ezt 2009-ben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piac is követte, az idén mindkét szegmensben 15 százalékos díjcsökkenésre lehet számítani. A kgfb-piacon azonban az árak már olyan nyomott szinten járnak, hogy lassan növelniük kell a díjakat a biztosítóknak – mondja Kaszab –, ebben az üzletágban ugyanis már kevesebb profit termelődik, mint amit a tulajdonosok elvárnak. A kgfb-t váltók száma a szakember szerint az idén csökken, várhatóan egymillióan cserélik le a biztosítójukat az év utolsó két hónapjában.

A vagyon- és lakásbiztosítási piac az elmúlt években is nőtt, a bővülés üteme viszont elmaradt az inflációétól. A lakásbiztosítási piacon is megjelentek az online alkuszok és a direkt csatornák. Az árverseny itt is fokozódik, sokan cserélik le meglévő lakásbiztosításukat alacsonyabb díjszabásúra, ez azonban Kaszab szerint nem jelent feltétlenül minőségi romlást, gyakran tudnak alacsonyabb díjért jobb szolgáltatást találni az ügyfelek.

végtörlesztés unit linked élet biztosítás
Kapcsolódó cikkek