Pénz- és tőkepiac

Orbán erősítheti a forintot, ha...

Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza szerint a forint akár erősödhet is, ha Orbán Viktor bejelenti a fiskális kiigazítást, illetve az államadósság csökkentésének fokozásáról szóló új ütemtervet. Ennek azonban véleménye szerint az a feltétele, hogy a nemzetközi hangulat nyugodtabb legyen.

Az amerikai piac mai távolmaradása miatt nem valószínűsíthető, hogy napon belül nagyobb szintkülönbségek alakulnának ki az euró/forint árfolyamgörbéjén. A meteorológiai nyár és a szabadságszezon a 272 körüli oldalazással ért véget a múlt héten, a szeptember pedig forintgyengüléssel kezdődött, ami egy általános globális hangulatromlással indokolható – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

„A két hétig tartó 271-274 közötti stagnálásból kizökkent az euró/forint kurzusa, egyelőre úgy néz ki, hogy a 274-277,50 lehet az ideiglenes új intervallum. A gyengülésben a legfőbb szerepet a pénteki gyenge amerikai munkaerő piaci számok, és mi más, mint az általános eurózóna adósságválságából fakadó fokozódó félelmek, aggodalmak” – hangsúlyozza a közgazdász.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Úgy látja, hogy az augusztus első felének a végén tesztelt 277,50 körüli szint kitarthat egy ideig, aztán elvileg a hét folyamán a miniszterelnök bejelenti a gyenge számok miatti fiskális kiigazítást, illetve az államadósság csökkentésének fokozásáról szóló új ütemtervet. Ha mindezek nyugodtabb nemzetközi hangulatban kerülnek kihirdetésre, akkor némileg erősödhet az euró/forint árfolyama.

Nem elég, hogy a júliusi nonfarm payrolls (nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak – A szerk.) számait, a 117 ezer fős bővülést 85 ezresre csökkentették, még az augusztusi 68 ezer fős várakozás is csak stagnálásra sikeredett. Nem változott tehát az agrárszektoron kívüli az USA-ban, így egyre erősödnek a félelmek az újbóli recessziót tekintve. Hiába érkezett tehát gyenge statisztika, ennek ellenére a dollár erősödött, mert az dollár nem mellékesen mentsvárdevizának minősül – írja Karsai.

A másik tényező, amely az elemző szerint fokozta a kockázatkerülést, hogy az a görög megszorítások nem mutatnak eredményeket, az EU/EKB/IMF trió legalábbis nincs meggyőződve afelől, hogy a görög kormány minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy lehető legtöbbet kihozzanak a nehéz görög helyzetből. Míg az elmúlt hét elején még 1,46-os, illetve 187-es szinteken járt az euró/dollár, illetve a dollár /forint árfolyama, addig öt nap után a dollár az euróval szemben már három, a forinttal szemben pedig már 5 százalékos erősödést tudott felmutatni.

A csalódást keltő amerikai NFP számok bekapcsolták a képzeletbeli „risk off” gombot, ezért próbálkozott több ízben a frank/forint árfolyama a 250-es mérföldkővel, szerencsére tegnap végül nem törte még át az euró/frank árfolyama az 1,10-es szintet, ma reggel 1,11 fölé kúszott az árfolyam.

forint Frank GDP kiigazítás Orbán Viktor kockázatkerülés költségvetés árfolyam
Kapcsolódó cikkek