Pénz- és tőkepiac

200 milliárd eurós hiány? Ismét stresszelik a bankokat

Az Európai Unió vezető bankszabályozó hatósága olyan tervekről tárgyalt, amelyek alapján előírnák a bankoknak, hogy 9 százalékos sajáttőke-arányt kell fenntartaniuk a tartalékaik felülvizsgálatát követően - közölte egy, a tárgyalásokat ismerő személy a Bloomberg jelentése szerint.

Az arány mérce lenne annak felmérésére, hogy a bankok elég tőkével rendelkeznek-e ahhoz, hogy ellenálljanak az államadósság válság miatt bekövetkező nehézségeknek – közölte a Bloomberggel egy bennfentes. Ez a 9 százalékos követelmény gyakorlatilag megegyezik azzal a 7 százalékát, amelyet a Bázeli Bizottság írna elő a bankoknak 2019-től, a globális szabályozást kidolgozó szervezet ugyanis szigorúbb feltételeket szab, mint európai társa. Az EBA nem kommentálta az értesülést.

Az EBA júliusban végzett utoljára banki stressztesztet, akkor 5 százalékos tőkekövetelménnyel. A piacok mindvégig kritizálták a szervezet által kidolgozott paramétereket, amelyek szerintük nem voltak elég szigorúak. Akkor nyolc bank bukott meg, amelyeknél összesen 2,5 milliárd eurónyi tőke hiányzott.

Az EBA az informátorok szerint már megkezdte az adatgyűjtést a bankoktól, az adósságállomány mellett a pénzintézeteknek meg kellett jelölniük a június óta a mérlegükben bekövetkező "jelentős változásokat". A Morgan Stanley elemzése szerint, ha a görög államadósságból eredő potenciális veszteségeket beszámítva várják el a bankoktól a 9 százalékos tőkekövetelményt, akkor az európai bankok mintegy 200 milliárd eurós hiányt mutatnak majd fel. Mivel egyelőre nem tudni, mekkora adósságleírást fogad el a görögök esetében az EU, a pontos összeg nem ismert.

Bank bázeli bizottság tőkekövetelmény eba stresszteszt
Kapcsolódó cikkek