Pénz- és tőkepiac

A THM-plafon hitelképes adósokat is uzsorásokhoz kényszeríthet

A 30 százalékos THM-plafon bevezetése sok olyan adóst is az uzsorapiacra szorít, aki eddig hitelképes volt – figyelmeztet a Magyar Bankszövetség. Ezért egyes fogyasztási hiteleknél 45 százalékos limitet tartanának reálisnak.

A személyi kölcsönök és az áruhitelek kerülhetnek veszélybe, ha bevezetik az egységes, 30 százalékos THM-et. A bankszövetség szerint ugyan minden szabály jobb a szabályozatlanságnál, de 30 százalékos THM esetén a jelenlegi ügyfélkör jelentős része kiszorulna az ügyfelek közül, és kényszerűségből uzsorakölcsönt lenne kénytelen felvenni – jelentette a távirati iroda. A teljes hiteldíjmutatót (THM) 30 százalékban maximáló miniszterelnöki javaslatról tárgyalt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a bankszövetség szakértőinek a bevonásával az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén. Nátrán Roland, az NGM helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a jövőben a 30 százalékos általános szabályozás mellett bizonyos termékekre magasabb THM is elképzelhető.

„A THM inkább az éven túli hiteleknél és a hosszabb futamidőnél ad hiteles tájékoztatást, illetve képet a piaci versenyről” – mondta Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára. Hozzátette: a fogyasztási hiteleknél jelentkező magasabb kockázat indokolhatja a 30 százalék feletti THM-mel működő hiteleket is, ezért a törvénytervezet alkalmazása nehézségekbe ütközhet. Véleménye szerint a hitelkártyahitelek – ahol a THM 40-45 százalék –, a rövid lejáratú személyi kölcsönök és az áruhitelek kerülhetnek veszélybe, ha egységesen 30 százalékos THM-et vezetnének be, ezért ezeknél a termékeknél egy 45 százalékos kulcs is indokolható lenne.

A bankszövetség főtitkára szerint a személyi hiteleknél bármilyen szabályozás jobb, mint a szabályozatlanság. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ebben a körben 30 százalékos THM esetén a jelenlegi ügyfélkör jelentős része kiszorulna az ügyfelek közül, és kényszerűségből uzsorakölcsönt lenne kénytelen felvenni – tette hozzá.
Rogán Antal, a bizottság elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a hitelintézetek 30–45 százalékos THM-et hirdetnek a kártyahiteleknél, a pénzügyi felügyelet vizsgálatai szerint a valóságban előfordul ennél magasabb, például 70 százalékos THM is. Ha 45 százalékos THM-mel hirdetik ezt a terméket, akkor az 45 százalék legyen – fogalmazott Rogán Antal.

A maximált kamat, illetve THM kérdése nem új keletű a magyar piacon, viszont nehéz minden érintett számára elfogadható megoldást találni. Az ingatlanfedezet nélküli, fogyasztási célú hitelek állománya ugyanis jóval kockázatosabb az átlagnál, így a profitábilis működés érdekében a pénzügyi szolgáltatóknak magas árréssel kell dolgozniuk. A fogyasztási hitelek állománya az augusztusig tartó egy évben 3,8 százalékkal mérséklődött Magyarországon: a kölcsöntípusok közül egyedül a folyószámlahiteleknél mutatkozott némi növekedés.

hiteldíjmutató korlát kölcsön bankszövetség hitel thm uzsorás
Kapcsolódó cikkek