Pénz- és tőkepiac

Ennyit tudunk félretenni - Még mindig hiszünk az ingatlanban

A befektetők alacsony kockázatú, biztos menedéket keresnek, így előnyben részesítik az ingatlant és aranyat - ismertette cége nyári reprezentatív felmérésének eredményét Szalai Sándor, a Solar Capital Gold Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A felmérés szerint a befektetéssel rendelkező megkérdezettek 5 százalékának volt aranyban megtakarítása, de újabb befektetésüket már 19 százalékban tennék aranyba - tette hozzá a vezérigazgató.

A megkérdezettek 32 százaléka nem tud megtakarítani, 34 százalékuk havi 1-10 ezer forintot képes félretenni, míg 27 százalékuk megtakarítási képessége havi 10-50 ezer forint.

A válaszadók úgy vélték, hogy a befektetési eszközök közül a legmagasabb hozamot - sorrendben - az ingatlan, a az arany és a lekötött euróbetét adja. Ugyanakkor a legismertebb befektetési eszköz a lekötött forintbetét és az ingatlan, itt az arany a 9. helyen áll.

A megtakarítással rendelkezők körében legtöbben lekötött forintbetétben takarékoskodnak, ezt követi a készpénz, az ingatlan és az ékszer. Az arany csak a 10. helyen áll, viszont harmadik helyre ugrik az újabb befektetések körében.

Akiknek van befektetési aranyuk, azok 42 százaléka biztonsági tartaléknak tekinti azt, 38 százalékuk befektetési-, míg 16 százalékuk ajándékozási céllal vásárolt aranyat.

A Solar Capital Gold Zrt. az alapítás évében, 2009-ben 100 millió forint értékben forgalmazott befektetési aranyat, tavaly már 500 millió forintért, idén pedig eddig ennek a többszöröséért vásárolt több ezer ügyfelük - ismertette az adatokat Nagy Attila értékesítési igazgató.

Induláskor az 1 kilogrammos aranytömb ára 7-8 millió forint volt, mára elérte a 11-12 millió forintot -  mondta az értékesítési igazgató.

A vételi és eladási árfolyam különbözete 1 gramm esetében 15-20 százalék, viszont az 1 kilogrammos tömbnél már csak 3-5 százalék. Induláskor az ügyfelek 1 százaléka kérte a letéti őrzést, ez mára elérte a 15 százalékot.

arany Solar Capital biztos menedék befektetés megtakarítás
Kapcsolódó cikkek