Pénz- és tőkepiac

Raiffeisen: Leminősíthetik Magyarországot, felszökhet az euró ára

A Raiffeisen Bank budapesti közgazdászai felülvizsgálták korábbi árfolyamcéljaikat, mert romlik a külső környezet, leminősíthetik Magyarországot, és bizonytalanok a hazai gazdaságpolitikai intézkedések.

Továbbra is nyomás alatt maradt a forint árfolyama, annak ellenére is, hogy a befektetők hangulatát jelentősen javította az európai adósság-válság kezelését célzó EU-csúcstalálkozók eredményességébe vetett bizalom – írják kedd este kiadott devizapiaci elemzésükben a Raiffeisen Bank közgazdászai.

„A jelenlegi piaci hangulat véleményünk szerint túlzó optimizmusba csapott át. Miközben a szerdán véget érő csúcstalálkozó tartogathat még pozitív üzeneteket a piacok számára, a jelenlegi értékeltségi szinteken a negatív meglepetések felbukkanásának esélyét nagyobbnak tartjuk, a romló hangulat pedig ismét a 300-as szint felé tornázhatja az euró-forint árfolyamát” – áll a Raiffeisen Bank elemzőinek anyagában.

Hazai fronton az MNB nem szolgált meglepetéssel, szinten maradt a A Monetáris Tanács közleménye alapján a kamatszint tartásának a szándéka körvonalazódik, miközben az MNB elnöke jelezte, hogy nem kívánnak indikációt adni a kamat jövőbeni alakulásával kapcsolatban. Simor András sajtótájékoztatója szerint az MT túlnyomó többséggel szavazott a tartásra, miközben a szeptemberi üléshez hasonlósan a 25 bázispontos emelésre is érkezett javaslat – emlékeztetnek a közgazdászok.

„Az előző hónap fejleményei alapján felülvizsgáltuk korábbi árfolyamcéljainkat. Tekintetbe véve a romló külső környezeti feltételeket (mind reálgazdasági, mind pénz- és tőkepiaci), a hazai adós-minősítés lerontásának fennmaradó veszélyét, illetve ezzel szoros összefüggésben a hazai gazdaságpolitikai intézkedések bizonytalanságát (különös tekintettel a devizahitelek átváltási szándékára), a korábbi várakozásunknál is gyengébb forint árfolyamot jelzünk előre: euró/forint decemberi célárfolyamunk 295, márciusi 305, június 300”, zárul az elemzés.

forint leminősítés euró bizonytalanság árfolyam
Kapcsolódó cikkek