Pénz- és tőkepiac

Adósságválság - Kifuthat az időből az USA is

A Wall Street a második egymást követő napon esett. Félő, hogy az Egyesült Államok nem tudja tető alá hozni azt a megállapodást, mely szerint még időben csökkentené az adósságállományát.

Szerző: Tradenet Global

Az európai helyzet sem túl rózsás, sajnos újfent negatív hírek láttak napvilágot a kontinenssel kapcsolatban, mely visszarántotta a Wall Street eredményeit is. Az NYSE-n több mint 3 milliárd cserélt gazdát, a Nasdaq-on több mint 1,6 milliárd részvénnyel kereskedtek tegnap. A szerdai napon a Dow 1.6 %-os csökkent, az esés főleg az utolsó kereskedői órában indult meg, amikor is a Fitch figyelmeztetett, leminősíthetik USA bank rendszerét. A bejelentésnek köszönhetően a pénzügyi szektor jelentős csökkenést szenvedett el.

Az USA kongresszusi bizottsága egyelőre még nem tett jelentős lépéseket az ország adósságállományának csökkentésével kapcsolatban. November 23-ig mindenképpen döntés kell hogy szülessen az adók növelésével, és a költségvetési kiadások csökkentésével kapcsolatban, ami a következő évtizedre vonatkozóan 1,2-1,5 trillió dolláros megtakarítást jelentene. Ha nem jön létre a megállapodás, úgy 1.2 trillió dolláros megszorításra lehet számítani a belső és biztonsági kiadások tekintetében.

Spanyolország körül is nagyok az aggodalmak, szerdán a 10 éves lejáratú hozamok 1997 óta a legmagasabb, 6.5 %-os szintet érték el. Franciaország, az euróövezet második legnagyobb gazdasága tegnap sikeresen hajtott végre kötvénykibocsájtás, igaz magas áron. Az olasz hosszú lejáratú állampapírok hozama továbbra is kritikus, 7 %-os szinten áll.

Péntek: a kereskedők az európai eseményekre figyelnek. Ma opció lejáratra számíthatunk, így a kereskedés első két órája várhatóan volatilis lesz. New York-i idő szerint 10 órakor fog kijönni az októberi vezető indikátor index. Tegnap, a zárást követően a CRM részvényei 6.62 %-os esést szenvedtek el, miután a 28,5 %-os bevételi növekmény elmaradt a várttól. A Marvell (MRVL) részvényei 3.20 %-ot emelkedtek – a chipeket készítő cég első negyedéves jelentése 40 cent részvényenként, ami magasabb a vártnál. A mai nyitás előtt a Heinz (HNZ) teszi közzé utolsó jelentését.

S&P500 (SPY)

A 121,5-ös szint egy fontos támasz pontja volt a tegnapi kereskedésnek. Ez egy kritikus szint a vevők számára. Amennyiben az index a 121,5-ös szint alá süllyed, úgy könnyen bekövetkezhet egy gyors lejtmenet, aminek eredményeképpen az index az október elején látott, éves minimum szintre érhet. Ha a vevők lendületbe jönnek, úgy az index elérheti a 124-es pontot, ami újból a 200-as mozgó átlag feletti kereskedést eredményezné.

USA Spanyolország Franciaország tradenet adósságválság Fitch
Kapcsolódó cikkek