Pénz- és tőkepiac

Így vásárolhatunk olcsón hitelkártyával

A gazdasági válság nyomán csökken a forgalomban lévő hitelkártyák száma Magyarországon. Pedig körültekintő használat mellett fenntartásuk az ügyfélnek sem drága.

A pénzügyi válság kitörése nem tett jót a hazai hitelkártyapiacnak, hiszen a forgalomban lévő plasztikok száma lassan, de folyamatosan csökkent az elmúlt években. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hitelkerettel ellátott plasztikokból 2010 végén még 1,367 millió volt forgalomban, ez a szám viszont júniusra 1,28 millióra csökkent.
A hitelkártyák számának mérséklődése több okkal is magyarázható: a kedvezőtlen makrogazdasági környezet sok ügyfelet késztethetett arra, hogy visszaadja bankjának a kártyáját, illetve feltehetően a pénzügyi szolgáltatók is változatlan óvatossággal bocsátanak ki új, hitelkerettel ellátott plasztikokat.

Pedig a hitelkártya „rendeltetésszerű” használat mellett egyáltalán nem kerül sokba az ügyfélnek, hiszen alapesetben éves szinten néhány ezer forintot kitevő kártyadíjjal kell számolnia. Az olcsó fenntartáshoz viszont nem árt szem előtt tartani néhány dolgot. Az első és legfontosabb, hogy az ügyfél a kamatmentes időszak végéig – ez általában 45 nap – mindenképp töltse fel az egyenlegét, hiszen ha ez nem történik meg, akkor az igénybe vett összeg a türelmi idő lejárta után azonnal kamatozni kezd, legtöbbször 30 százalék feletti THM mellett.

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a hitelkártyákat vásárlásra fejlesztették ki a bankok: éppen ezért a készpénzfelvétel – amenynyiben egyáltalán lehetséges – csak drágán oldható meg. A harmadik fontos tudnivaló pedig, hogy a minimálisan előírt törlesztést akkor se mulassza el az ügyfél, ha a teljes tartozás visszafizetésére nincs lehetősége, hiszen ekkor már késedelmi kamattal is számolnia kell.

Bár a hitelkártya-konstrukciók száma már nem nő olyan ütemben, mint néhány évvel ezelőtt, a választék még mindig zavarba ejtően nagy a piacon. Ezért egy adott kártya kiválasztása előtt mindig érdemes átgondolni vásárlási szokásainkat: ha nagy összegben költünk egy adott szolgáltatónál vagy üzlettípusban – például benzinkúton –, akkor érdemes az ilyen vásárlásokra kedvezményt nyújtó co-branded (társmárkás) változatot kiválasztani.

A bankok által kínált hitelkeret nagysága több tényezőtől is függ, ám ökölszabályként elmondható, hogy többnyire a havi jövedelem kétszeresét ajánlják fel. Az ügyfél pozícióit nagymértékben javítja ugyanakkor, ha minél hosszabb számlamúlttal rendelkezik, akár más banknál is.

Többet költünk bankkártyákkal

A plasztikok számának csökkenése ellenére a bankkártyahasználat intenzitása változatlanul nő a hazai piacon.

A jegybank statisztikái szerint a kártyabirtokosok összesen 816 milliárd forintot költöttek el kártyáikkal az üzletekben kihelyezett POS-termináloknál az első fél évben, ez csaknem 14 százalékkal meghaladja a bázisidőszaki összeget.

A jegybank statisztikái szerint a kártyabirtokosok összesen 816 milliárd forintot költöttek el kártyáikkal az üzletekben kihelyezett POS-termináloknál az első fél évben, ez csaknem 14 százalékkal meghaladja a bázisidőszaki összeget. -->

kamatmentes törlesztés kártyadíj részlet Bank hitelkártya
Kapcsolódó cikkek