Pénz- és tőkepiac

Kiárusítás - Bevásárolnak Európában az ázsiai pénzintézetek

Miközben az európai pénzintézetek masszívan takarékoskodni kényszerülnek, az ázsiai bankoknak marad pénzük a "bevásárlásra".

A Royal Bank of Scotland (RB S) főnökének pénzre van szüksége ahhoz, hogy hosszú távon is fenn tudjon maradni a cég, ezért a Sumitomo Mitsui pénzügyi csoport elnöke milliárdokért megvásárolja a skót bank repülőgép-lízingelő üzletágát A legközelebbi jövőben több ilyen üzletkötésre kerül sor - hangoztatja Patrick Schmitz-Morkramer, a Nomura ázsiai befektetési bankágazatának vezetője a Handelsblattnak.

 "Az ázsiaiak igyekeznek külföldön terjeszkedni" - hívta fel a figyelmet. Éppen a japánok igyekeztek a belföldi piac gyengesége miatt új instrumentumok alkalmazásával nagyobb haszonkulcsot elérni. Eközben profitáltak az erős jenből és kedvező refinanszírozásból, amely a rendkívül alacsony kamatoknak (évi 1,5 százalék) köszönhető. Ezen kívül a japán pénzintézetek duzzadnak az erőtől, hiszen őket nem terhelik meg rossz hitelek és nincsen kitettségük európai államkötényekben. Így tudta például az SMFG a 2011-es mérlegévben előirányzott profitcélt negyedével, kereken 5 milliárd euróra feltornászni.

De vegyük a Royal Bank of Scotland repülőgép-lízingelő üzletágát. Az SMFG pénzügyi konszern átszámítva kereken 5,7 milliárd eurót hajlandó fizetni az RBS Aviationért, ahogy ezt a brit nagybank tegnap közölte. A finanszírozást persze még tisztázni kell, az üzletet a harmadik negyedében nyélbe kell ütni. Úgy tűnik, mint egy nagyarányú kiárusítás - hangoztatta egy frankfurti bankár. Egyébként egész Európában igyekeznek jelenleg a nagy pénzügyi konszernek friss pénzhez jutni, miközben eladják vállalataik tulajdonrészét. Például a Santander spanyol nagybank néhány héttel ezelőtt eladta egy chilei banknak kolumbiai leányvállalatát, a Banco Stantander Colombiát - 910 millió euróért.

smfg felvásárlás Bank Japán RBS ázsiai
Kapcsolódó cikkek