Pénz- és tőkepiac

Lazítanának a bázeli előírásokon

A francia és a német pénzügyminiszter a bankok tőkeszabályozásának szigorítását tartalmazó Bázel III kritériumai enyhítését javasolja majd – írta internetes kiadásában a brit üzleti napilap, a Financial Times (FT).

A lap szerint Wolfgang Schäuble német és Francois Baroin francia pénzügyminiszter a növekedésre gyakorolt „negatív hatások” miatt közös nyilatkozatban kéri a magasabb tőkemegfelelési kritériumokat előíró szabályozás későbbi bevezetését. A Financial Times a nyilatkozat általa látott változatára hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a pénzügyminiszterek külön elbánásban részesítenék azokat a pénzintézeteket, amelyek biztosítótársaságokat birtokolnak, ahogy három évvel kitolnák a tőkeáttételi mutatók kötelező közzétételét.

Az FT szerint a lépés heves tiltakozást válthat ki Nagy-Britanniában, ahol a hatóságok rendre az európainál is szigorúbb szabályozás bevezetése mellett álltak ki. Németország és Franciaország mindazonáltal a növekedéslassító hatásai miatt enyhébb tőkekövetelményeket írna elő.

Az FT úgy véli, a legnagyobb ellenállást a biztosítótársaságokat tulajdonló bankok különszabályozása válthatja ki. Ebbe a kategóriába tartozik ugyanis két francia bank is, a Société Générale és Crédit Agricole, amelyek így több milliárd euróval kedvezőbb tőkehelyzetbe kerülnének. nyilatkozattervezetben a két politikus a magasabb tőkemegfelelési mutatók nyilvánosságra hozatalának a jelenlegi határidő 2015-ről 2018-ra való kitolását javasolja. Ezenfelül azt indítványozzák, hogy a kis- és közepes vállalkozások hitelezésének fellendítése érdekében az ilyen kihelyezések kedvezőbb tőkearányosítással kerüljenek elbírálásra.

FT biztosító Bank szabályozás Francia bázel
Kapcsolódó cikkek