Pénz- és tőkepiac

Mi lesz a pénztártagok nyugdíjával? - Ellentmondásos hírek

Az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó sajtóhírek és kormányzati nyilatkozatok jelentek meg arról, mi vár a tavaly magánnyugdíjpénztári tagságot választó mintegy 100 ezer emberre.

Az már biztos, hogy a törvényből kikerült az a passzus, amely kimondja: a kasszatagok tavaly decembertől nem szereznek további szolgálati időt. Így tehát nekik is jár az állami ennek az összege viszont kérdéses. A hatályos jogszabály szerint a pénztártagoknak járó nyugdíjat úgy kell megállapítani, hogy a nem pénztártagok számára megállapított járadékot meg kell szorozni egy képlet alapján kiszámítható számmal.

A képlet viszont azt mondja ki, hogy 100 százalékos nyugdíjjáradék csak 2010. októberétől 2011. november végéig jár a pénztártagoknak, vagyis arra a korábban átmenetinek nevezett 14 hónapra, amíg a kormány eredetileg el kívánta vonni a munkavállalói járulékokat a kasszáktól. 2010 októbere előtt és 2011 decemberétől csak 75 százalékos nyugdíj jár a pénztártagoknak.

A nemzetgazdasági tárca viszont közölte: a pénztártagoknak 2011 decemberétől is jár a 100 százalékos állami nyugdíj, akárcsak a tisztán állami rendszerben lévő leendő nyugdíjasoknak. Ez után viszont már nagyon kevés dolog marad, ami arra késztetheti a magánpénztári tagokat, hogy március végéig lépjenek vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Az egyik lehetne a reálhozam, ami viszont tavaly sem volt elég csábító ennek a százezer embernek ahhoz, hogy az államnak adja a megtakarítását.

A másik érv a kötelező tagdíj fizetése lehet, ennek 99,1 százaléka viszont
a pénztártag egyéni számláját gyarapítja majd. A harmadik probléma az lehet, hogy a jelenlegi szabályozás mellett a pénztárak hosszú távú fennmaradása kétséges lehet, hiszen az ágazat a működési bevételek elvonása és a magas kötelező költségek miatt súlyosan veszteséges lett.

állami rendszer kassza magánnyugdíjpénztár pénztár
Kapcsolódó cikkek