Pénz- és tőkepiac

Erdei Tamás: A bankok jövedelmezősége tartósan romlik

Az idei már a fordulat éve lehet mind a gazdaság, mind a bankok szempontjából, ám a pénzügyi szektor jövedelmezősége már soha nem lesz olyan szinten, mint a válság előtt - véli Erdei Tamás, az MKB Bank leköszönő elnök-vezérigazgatója. Úgy látja: az MKB Banknak minden lehetőség adott ahhoz, hogy megőrizze jelenlegi, domináns piaci pozícióját.

VG: Ön azok közé a bankvezetők közé tartozik, akik a leghosszabb időt töltötték egyetlen intézmény élén: több mint tizenhét éve az első számú vezető az MKB Banknál, és csaknem három évtizede áll kapcsolatban a hitelintézettel. Mely időszakot tartja a legsikeresebbnek, és melyiket a legnehezebbnek az itt eltöltött évei alatt?
Erdei Tamás:
 Bár a kérdés nem könnyű, végiggondolva a pályafutásomat, az 1994-et követő időszakot tartom a legsikeresebbnek. Ennek az oka egyszerű: akkoriban nagyon jó ütemben fejlődött a hazai bankpiac és maga az MKB is, az ügyfélszám és a szektor dinamikusan bővült, így nagy sikerélmények mellett, biztató lehetőségeket magunk előtt látva tudtunk dolgozni. A legnehezebb periódust pedig – talán nem meglepő módon – a 2008. szeptember közepét követő időszak jelenti számomra is. Olyan mértékű válságnak lehetünk ugyanis a tanúi, amely évekre lefékezte a világgazdaság és azzal együtt a pénzügyi szektor teljesítményét. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a folyamatnak még mindig nem látjuk a végét.

VG: Valóban, a piaci környezet még mindig nem tűnik maradéktalanul ideálisnak a bankszektor szempontjából. Mindezek tükrében milyen instrukciókkal engedi útjára utódját?
E.T.:
Az utódom, Simák Pál egy megfelelő tapasztalattal rendelkező felsővezető, így nem hinném, hogy bármilyen iránymutatásra volna szüksége. Az viszont nagyon jól látszik – hogy az évszaknak megfelelő hasonlattal éljek –, hogy még mindig jeges az út: lehet rajta közlekedni, de igen óvatosan. A piac törékeny, hihetetlenül nagy bizalmi deficit jellemzi, amely ugyanúgy igaz a bankközi kapcsolatokra is. Emellett az ügyfelek is óriási nehézségekkel néznek szembe, ami szintén nem könnyít a pénzügyi szolgáltatók helyzetén.
Úgy vélem azonban, hogy 2012 már a fordulat éve lehet, amikor kezdenek normalizálódni a körülmények a piacon, 2013-tól pedig a javulás szemmel látható jelei is mutatkoznak majd. Az MKB Banknak ennek tükrében kell újragondolnia stratégiáját, hogy időben alkalmazkodni tudjon a külső piaci körülményekhez.

VG: Mit jelent pontosan ez az újragondolt stratégia?
E.T.:
Azt, hogy a banknak szelektív bázison ugyan, de ismételten növekednie kell. A finanszírozást jobban el kell mozdítani a rövid távú kihelyezések irányába a közép- és hosszú távú hitelek rovására, és jobban nyitni kell mind a lakossági, mind a kis- és középvállalkozói ügyfelek felé. Ez persze nem jelenti azt, hogy fel kellene adni az MKB hagyományosan erős pozícióit a nagyvállalati üzletágban. Ha mindez megvalósul, akkor 2013-ban már az MKB Bank is szemmel látható eredmény mellett tud működni a piacon.

VG: Az MKB Bank vezetése mellett a Magyar Bankszövetség elnöki tisztét is hosszú időszakokon keresztül ellátta. Mint a szektor érdekvédelmi szervezetének korábbi vezetője, hogyan vélekedik az elmúlt években kialakult bankellenes hangulatról, és hogyan tudná ezt csillapítani a szektor?
E.T.:
A bankellenes hangulat mindig is megvolt, de a válság nyomán felerősödött: látni kell viszont, hogy ez a tendencia nem csak Magyarországon, hanem az egész világon érvényesül, és mindenki a pénzügyi szolgáltatókat okolja a kialakult helyzetért. Ebben a légkörben a bankoknak még inkább transzparens, ügyfélorientált módon kell működniük.

Az interjú teljes terjedelemben a mai Világgazdaságban olvasható

Erdei MKB jövedelmezőség válság
Kapcsolódó cikkek