Pénz- és tőkepiac

A kamatkockázatra kell nagyon figyelni a lakáshitelezésben

A lakosság oldaláról a bizalom hiánya, a munkanélküliség és a magasabb hitelkamatok, a pénzügyi szolgáltatók oldaláról pedig a szigorúbb törvényi szabályozás, valamint a forráshiány nehezíti a lakáshitelezési piac élénkülését – nyilatkozta a ma megnyíló Lakásvásár kapcsán Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezetője.

A szakember szerint az elmúlt hónapokban kétségkívül felbolygatta a piacot a végtörlesztési hajrá: a CIB Banknál február végéig több mint 16 ezren végtörlesztettek, és összesen 2530 hitelfolyósítást bonyolítottunk le, amelyek többségét saját banki devizahitel kiváltásához vettek igénybe. A folyósított darabszámok közel 10 százalékát jelenti az idegen banki hitelkiváltás. A végtörlesztéssel egy időben egyre inkább megjelentek a lakáspiacon a befektetési céllal vásárolók. Ezeket a tranzakciókat elsősorban saját forrásból finanszírozzák, így a lakossági jelzáloghitel-piacon a kitörési pont egyelőre nehezen látható.

Tavaly a CIB Banknál felvett lakáscélú hitelek döntő többségében használtlakás-vásárlás céljából folyósított hitelek voltak, amelyben az idén sem várnak változást a hitelintézetnél. Az elkövetkező hónapokban a piacot az új árfolyamgátra való felkészülés, a bedőlt hitelesek forintosítása és az állami támogatások megújulásához kapcsolódó termékfejlesztések jellemzik majd. Az áprilisban életbe lépő árfolyamgátban a CIB hozzávetőlegesen 30 ezer ügyfele lehet érintett, azonban akik belátható időn belül vissza szeretnék fizetni devizahitelüket, azoknak érdemes kívül maradni.

A bizalom helyreállításához hosszú távú kalkulálhatóságra lenne szükség, azonban a forinthitelezésre való átállás önmagában még nem jelent biztonságot a törlesztőrészletek kiszámíthatóságát illetően - hangsúlyozta Surányi Zoltán. A lakosság irányából érkező keresletben egyelőre ugyanis az látszik, hogy a jövőben az árfolyamkockázatot könnyen felválthatja a kamatkockázat, amely éppúgy képes a törlesztőrészletek emelésére. Ezért fontos, hogy a hitelfelvétel során az ügyfelek részéről mérlegelési szempont legyen, hogy az akár negyedévente változó kamatperiódussal együtt hogyan változik a törlesztőrészlet.

A CIB Bank termékfejlesztését is az a szempont határozza meg, hogy a hitelfelvevő biztos lehessen abban, törlesztőrészlete több éven keresztül nem fog változni: ezt az igényt pedig a hitelintézet szerint leginkább a hosszú távú, 3 vagy 5 évre is fix kamatozást garantáló hiteltermékekkel lehet kielégíteni.

hitelezés kamatkockázat lakáshitel végtörlesztés
Kapcsolódó cikkek