Pénz- és tőkepiac

Sokan shoppingoltak a Zarában és a Bershkában

A spanyol Inditex – a Zara márka tulajdonosa – mai gyorsjelentésében a várakozásoknak megfelelő számokat tett közzé – olvasható az Equilor összefoglalójában.

A nettó profit 1,93 milliárd euróra hízott (várt: 1,92 milliárd), míg az mértékét 12,5%-kal megemelték 1,8 euróra részvényenként. A vállalat látva az eddigi növekedést 480-520 új bolt megnyitását tervezi világszerte, valamint elindítja Kínában az online vásárlási platformját. Véleményünk szerint ezek az intézkedések újabb lökést adhatnak az árfolyamnak.

A historikus mélységben lévő német és francia hozamok kapcsán emelkedésre számítanak az elemzők idén, akkor ezen kötvények shortolását javasolták. A történet szépsége, hogy az elmúlt napokban az amerikai hozamok is emelkedésnek indultak, mind a rövid, mind a hosszú oldalon csökkentek a kötvényárfolyamok és nőttek a hozamok.

A piaci szereplők egyelőre ezt akként értékelik, hogy a kötvénypiacról kiáramló tőke a részvénypiacokra rotál át. Ez sem a feltörekvő, sem a fejlett részvénypiacokra nem érvényes egyelőre, sokkal inkább az tűnik kézenfekvőnek, hogy a világban uralkodó pénztenger ellenére csökkent a szereplők hajlandósága a 0 százalék körüli hozamú amerikai állampapírok vételére.

Ha ez azzal párosul a következő hetekben, hogy a feltörekvő piaci részvények (főként brazil, kínai, orosz, indiai, kelet-európai, török) szárnyalásnak indulnak, miközben az amerikai és európai fejlett piaci részvények présbe kerülnek, az egyértelmű jele lesz annak, hogy ismét negatív korrekció érlelődik a börzéken. Addig azonban marad az optimista hangulat, mi azonban inkább a shortokat keresnénk indexekben, és a longokat az erős részvényekben (például Bank of America, Ryanair).

 


 

shortolás Inditex Bershka Zara Equilor
Kapcsolódó cikkek